Március 20-ig eldől az Asztana sorsa

2015.03.04. 15:49

Március 20-ig kell választ adnia a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) felé az Asztanának a doppingellenes politikájáról, máskülönben a kazah csapattól elvehetik a kiemelt kategóriájú versenyeken való indulást biztosító World Tour-licencet, írta az MTI.

A l'Equipe című francia sportlap úgy tudja, hogy a klubnak egyrészt választ kell adnia az UCI kérdéseire, másrészt meg is kell védenie álláspontját, később pedig meg is hallgatják az Asztana elöljáróit. Március 22-én már kiemelt egynapos viadalt rendeznek, a híres Milánó-San Remót.

Az UCI a múlt héten azért kezdeményezte licencadó bizottságánál az Asztana engedélyének visszavonását, mert a lausanne-i egyetem sporttudományi karának vizsgálata szerint jelentős eltérések vannak a csapat decemberben a testületnek felvázolt doppingellenes politikája és a valóság között, emellett a padovai ügyészség is nyomozást indított az istálló ellen.

Az engedély múlt év végén azért került veszélybe, mert a klub öt bringása is fennakadt a doppingvizsgálaton. Előbb az Iglinszkij testvérek, Makszim és Valentyin buktak meg EPO-val, majd szteroidot találtak Ilja Davigyenok, Viktor Okisev és Artur Fedoszejev a szervezetében. A történtek miatt az Asztana felfüggesztette Alekszandr Vinokurov csapatvezető munkáját, hogy megelőzze a licenc elvesztését. Az Asztana legnevesebb versenyzője az olasz Vincenzo Nibali, a Tour de France címvédője.