Armstrong óta semmi nem változott, mindenki tömi magát doppinggal

2015.03.09. 11:25 Módosítva: 2015.03.09. 11:27

Alig lett tisztább a kerékpársport Lance Amstrong óta, röviden így lehetne összefoglalni a Független Kerékpáros Reformbizottság (CIRC) jelentését. A profik között még mindig elterjedt a doppingolás, a mezőny 90 százaléka rendszeresen tiltott szerrel él, csak a módszerek lettek kifinomultabbak.

A CIRC több mint egyéves munkával, rengeteg interjúval 228 oldalas jelentést készített, amelyben a nemzetközi szövetség (UCI) vezetőinek szerepéről ugyanúgy szó van, mint Lance Armstrong vagy Alberto Contador doppingügyeiről.

A CIRC 174 interjút készített, többek között Bjarne Riis, Lance Armstrong, az Asztanával nagy bajban lévő Alekszander Vinokurov és a Tour-győztes Chris Froome is nyilatkozott.

Maradt a cuccolás, de már nem segít annyit

  • A CIRC szerint a biológiai útlevél program miatt jóval kifinomultabb lett a doppingolás, az EPO-t és más szereket olyan mikrodózisokban juttatják be, hogy a laboratóriumok nehezen tudják kimutatni
  • A mikrodózisok miatt a dopping már nem 10-15, hanem csak 3-5 százalékot ad hozzá a teljesítményhez
  • A doppingolás kultúrája is megváltozott, míg a 90-es években csapatszinten működött, addig mára egyéni kapcsolatokon és hozzáálláson múlik
  • A doppingdoktorok nem tűntek el, Eufemiano Fuentes is aktív még annak ellenére, hogy négy évre eltiltották.
  • 1985 és 2014 közötti időszakban 69 doppingdoktort azonosítottak be.
  • Tele van beteg kerékpárossal a mezőny, de 90 százalékuk csak azért kér gyógyászati célú mentességet (TUE), hogy olyan gyógyszereket szedhessen, amelyekkel doppingot fedhetnek el. Még mindig nagyon népszerűek a kortikoszteroidok. Ezeket ezért szeretik a versenyzők, mert úgy tudnak fogyni, hogy az erejükből nem veszítenek közben.
  • Este tizenegy és reggel hat között a legjobb doppingolni, mert akkor az ellenőrök nem jöhetnek.
  • Mindent kipróbálnak a kerékpárosok, klinikai tesztelések alatt álló, akár rákot okozó szereket éppúgy, mint lovaknak szánt készítményeket.
  • Sajnálatosan az amatőröknél is elterjedt a doppinghasználat.
  • Van olyan profi kerékpáros, aki szerint a mezőny 90 százaléka doppingol, mások szerint viszont csak 20.
  • Rengeteg nem doppinglistás készítményt is szednek a bringások, fájdalomcsillapítókat, antidepresszánsokat. Ezek miatt sok a baleset verseny közben, és sokan étkezési zavarokkal is küzdenek.

Armstrongot is megvédték

A CIRC az Armstrong-ügyet is újravette, sok újdonság nem derül ki belőle, de megerősítik, hogy az amerikai kerékpáros sokat köszönhet az UCI korábbi elnökeinek, Pat McQuaidnak és Hein Verbruggennek, akik számtalan esetben megvédték a kerékpárost, aki pénzadományokkal erősített a kapcsolaton.

„Az UCI vezetői nem tudták magukban szétválasztani a hős Armstrongot, a hétszeres Tour-győztest, a ráktúlélőt, a példaképet, az üzletileg és médiában is sikeres embert attól a Lance Armstrongtól, aki egyszerű képviselője a mezőnynek, és ugyanolyan jogokkal és kötelességekkel bír, mint bármelyik másik profi kerékpáros”.

Az életre szóló eltiltást kapott Armstronggal többször is előzékenyen bántak: 1999-ben visszadátumozott gyógyászati mentességgel kerülte el, hogy pozitív doppingtesztje miatt eltiltsák, majd egy 2005-ös újratesztelést is megúszott. 2009-ben az UCI saját szabályait felrúgva engedélyezte, hogy a visszatérő kerékpáros induljon a Tour Down Underen. A vezetők nem tudtak kellő távolságot tartani tőle, hiába voltak folyamatosak a sejtetések Armstrong körül, az UCI nem akart hinni ezeknek, sőt Verbruggen a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel való vitában is Armstrong mellé állt.