Ha nincs eredmény, egy Tour-győztest is simán kirúgnak

2015.03.30. 11:26

Bjarne Riis csapatmenedzsert azonnali hatállyal kirúgták a Saxo-Tinkoff kerékpárcsapattól, mert összeveszett Oleg Tinkov tulajdonossal.

Az 1996-ban kerékpárosként Tour de France-ot nyerő Bjarne Riis 1999 óta vezette sportigazgatóként a Saxo-Tinkoffot és annak elődjeit (Home-Jack & Jones, CSC, Saxo Bank). Nem is akárhogyan. Két kerékpárosa, Carlos Sastre és Andy Schleck Tour de France-győztes lett, míg tavaly Alberto Contadorral Vuelta a Espanán nyert tavaly. Fabian Cancellarával pedig számos tavaszi klasszikust húzott be.

Riis a csapat résztulajdonosa is volt, de tavaly kiszállt a cégből, eladta részét a csapat egyik főszponzorának, Oleg Tinkovnak. Bár Riis az egyik legdörzsöltebb és legtaktikusabb csapatvezető, nem volt súrlódásmentes a kapcsolata Tinkovval.

Az orosz cégtulajdonosnál most telt be a pohár, a múlt héten felfüggesztette Riist, mert a csapat idei eredményeivel nem volt megelégedve. Csak egy győzelmet szerzett addig a Saxo-Tinkoff. Contador csak ötödik lett a Tirreno-Adriaticón, a Párizs-Nizzán pedig Rafael Majka nem tudott megbirkózni a kapitány szereppel. Nem is ért el jó eredményt. A csapathoz igazolt Peter Sagan sem igazán villogott eddig a szezonban.

Riis felfüggesztését hivatalosan tagadta a klub, – bár nagyjából az történt vele, még ha nem így nevezték a műveletet – , mert semmiben nem dönthetett, a Milánó–San Remón már meg sem jelent. A két fél között próbáltak közvetíteni, de nem sikerült megegyezniük, így közös megegyezéssel szerződést bontottak. A Saxo-Bank azért érzékeltette, hogy Riis volt az egyik garancia arra, hogy támogassák a csapatot. 2015 végén valószínűleg ettől függetlenül is kiszálltak volna a szponzorációból, de most még egy erős indokot találhattak.