Még jó, hogy nem öltek meg senkit az oszlopok

2015.04.07. 20:26

A Baszk körverseny első szakaszán súlyos sérülést szenvedett több kerékpáros, amikor a hajrában nekimentek az útra kihelyezett vasoszlopoknak. Érthetetlen, hogy a szervezők, miért engedhették meg, hogy a balesetveszélyes oszlopok az úton maradjanak.

Az első szakasz célja Bilbaóban volt, szinte az egész mezőny egyszerre érkezett. Mindenki a sprintre készülődött, – már hatvan körül lehetett a tempó – , a város széles útjain lehetett is helyezkedni, de arra senki nem számított, hogy az úttesten veszélyes akadályok lehetnek.

Az út szélén néhány vasoszlop állt, amelyekre ugyan raktak közlekedési bóját, de más figyelmeztetés, vagy ütközésvédelem nem volt. Ahogy kellett, néhányan belerohantak, és elestek.

A jelentések szerint négy kerékpárost a kórházban kellett ápolni súlyos sérülésekkel. Peter Stetina (BMC) eltörte a sípcsontját, a térdkalácsát és négy bordáját. Sergio Pardilla (Caja Rural) agysérülést szenvedett, vért is köpött, elörte vállát és csuklóját. Őt 48 órás megfigyelés alá helyezték. Adam Yates (Orica GreenEdge) is eltörte a karját. Nicolas Edet (Cofidis) kulcscsontját és bordáját törte.

„Még annyi reakcióidőm sem volt, hogy behúzzam a féket. Nem vársz rögzített akadályokat a mezőnyhajrá közepén" – mondta Stetina.

A nem biztosított és veszélyes pálya miatt a kerékpárosok a közösségi hálózaton osztották a szervezőket, majd a keddi szakasz előtt ötperces tüntetést tartottak, és nem vettek részt az etap előtti ceremónián sem.

„Fel vagyok háborodva. Senki sem törődik a kerékpárosokkal? Hol vannak azok, akik megvédenek minket, és felülvizsgálják a verseny útvonalát?" – írta Twitteren Fran Ventoso a Movistarból.