Ha kicsi az adag, a doppingteszt is átverhető

2015.05.06. 13:49

A France 2 televízió egy etikailag erősen megkérdőjelezhető emberkísérletben azt bizonyította, hogy a sportolók biológiai útlevél-programja nem százszázalékos. Ha valaki mikrodózisokban veszi magához a doppingot, simán átcsúszik a teszteken.

A kerékpár örökre magán viseli a doppingolás szégyenbélyegét, még akkor is, ha több adat is alátámasztja, nem feltétlenül az a legfertőzöttebb sportág. 

Sokszor elmondják maguk a kerékpárosok is, hogy az utóbbi években sokat tisztult a bringasport, legfőképpen azért, mert a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) bevezette a biológai útlevél-programot. A programban minden egyes sportolóról profilt készítenek a biológiai, fiziológiai jellemzői alapján, az adatokat vizelet- és vérvizsgálatból nyerik. Ha ezektől a standard értékektől egy új mintavételkor jelentősen eltérnek az adatok, máris doppingolásra lehet gyanakodni.

A France 2 most azt próbálta bebizonyítani, hogy úgyis simán lehet doppingolni, hogy a vizsgálatok nem mutatnak gyanús mértékű eltérést. Pierre Sallet kutatásvezető nyolc sportolóval 29 napon át végzett kísérletet. A sportolók mikrodózisokban kapták meg a doppingszereket, hogy kijátsszák az EPO-ra, növekedési hormonra, kortikoszteroidokra, vérátömlesztésre készített teszteket.

A kísérlet elején lemérték a tesztalanyok maximális oxigénfelvevő-kapacitását, és részt vettek egy 3000 méteres teszfutáson valamint egy szobabiciklis felmérésen is. A következő egy hónapban doppingszereket kaptak ellenőrzött körülmények között, majd újra megismételték a vizsgálatokat. 

A tesztalanyok oxigénfelvevő képessége (VO2 max) átlagosan 6,1 százalékkal nőtt, a futásban 2,8 százalékkal, a bringázásban 2,1 százalékkal javult a teljesítményük úgy, hogy a vér- és vizeletprofiljukkal simán átmentek a doppingvizsgálaton.

A kísélet természetesen megosztó lett. Pierre Rolland, az Europcar hegyimenője szerint hiba haszontalannak bemutatni az útlevélprogramot, míg francia bajnok Arnaud Démare arra hívta fel a figyelmet, hogy jól látszik, a tiszta sportért nem elég csak a programot használni.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nyilatkozatával arra utalt, hogy a kísérletet nem szabad kritika nélkül elfogadni, mert ugyan a szoftverüket odaadták Sallet csoportjának, de azok nem követték mindenben a WADA által lefektetett irányelveket. A WADA addig nem is foglalkozik komolyan a teszteredményekkel, míg meg nem ismerik a teljes, tudományos dokumentációt. Azt pedig elég elkeserítőnek tartja Dick Howmann elnök, hogy a sportolókat kísérleti nyulakként használták egy olyan kutatásban, ahol doppingszereket fogyasztottak.