Újraindul a magyarok Tour de France-a: kicsi, rövid, de a miénk

2015.05.08. 13:37

Hét év kihagyás után augusztusban újra megrendezik a Tour de Hongrie-t, a 90 éves múltra visszatekintő magyar kerékpáros körversenyt.

A 1908-ban induló Tour de France sikere divatot teremtett, a kerékpározás hőskorában egyre több ország próbált meg hasonló rendszerben működő körversenyt rendezni. A Vuelta a Espanát és a Giro d'Italiát ma már mindenki ismeri, de a kisebb országok is létrehozták a maguk Tourját. Magyarországon először 1925-ben rendezték meg a Tour de Hongrie-t, amely francia nevével is utalt az előképre. Az első TdH 510,5 kilométerét még egyben nyomták le, majd később egyhetessé vált a körverseny. A hagyományteremtés jól indult, de nem sikerült folyamatossá tenni a rendezést. A kezdetek óta csak 36-szor volt TdH.

A legutolsót, a 2008-asat is Eisenkrammer Károly rendezte, és most az újraalapításnál is ott van. „Bár nyertem magyar bajnokságot országúton, pályán és mountain bike-ban is, mégis a Tour de Hongrie a legfontosabb az életemben, még ha csak két második helyet is szereztem. Tudom, hogy mit jelent egy magyar kerékpárosnak a nemzeti körverseny. Ismertséget, sikert hoz, és kárpótlást is ad a rengeteg befektetett munkáért. Az én időmben is mindenki a Tourra készült, akkor úgy éreztük, hogy van értelme Magyarországon országúti kerékpárversenyzőnek lenni" – mondta Eisenkrammer a TdH sajtótájékoztatóján.

A Tour de Hongrie szakaszai


csapatprológ, Szombathely, 20 km, augusztus 4.
1. Szombathely-Keszthely, 150 km, augusztus 5.
2. Balatonföldvár-Kecskemét, 170 km, augusztus 6.
3. Kecskemét-Karcag, 160 km, augusztus 7.
4. Karcag-Kékestető, 140 km, augusztus 8.
5. Gyöngyös-Budapest, 120 km, augustus 9.

Nem véletlen, hogy most születik újjá a TdH. A kiemelt sportágak közé került kerékpár új elnökségével próbálja meg újradefiniálni magát. Polony István szövetségi elnök szerint a TdH is ennek az új korszaknak lehet a nyitánya. A magyar kerékpározás valami hasonló utat szeretne bejárni, mint a brit, ami húszéves munkával szinte a semmiből emelkedett az olimpiákon a legsikeresebb nemzetek közé. Polony elmondta, hogy az országúti szakágban gondolkodnak azon, hogy a következő években több, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) által elismert pontszerző versenyt is rendeznek majd, de a TdH-nak kiemelt szerepet szánnak. „A Tour de Hongrie a gyémánt a koronán, mert egy olyan verseny lehet, ami nagy média és turisztikai értékkel bír. Az én vízióm az, hogy öt-hat év alatt olyan szintre  fejlődhet, hogy a lengyel vagy a horvát körversenyhez hasonlóan a Eurosport is közvetítheti."

Ez még távolinak tűnik, az idei versenyről az újonnan induló állami sportcsatorna fog beszámolni, van rá esély, hogy élő közvetítés is lesz. A szervezők pedig abban reménykednek, hogy az UCI pontszerző versennyé minősíti a TdH-t, aminek az újra megrendezése elég hirtelen jött, így nem is szerepelt a versenynaptárba.

A hatszakaszos, augusztus 4-én Szombathelyről startoló verseny rajtlistája még nincs meg, de 9-10 különböző nemzetet várnak a száznál is több fős mezőnybe, aminek harmadát magyar kerekesek adhatják. Az össztáv 760 kilométer lesz, ötmillió forintnyi pénzdíjat osztanak szét, ezen felül a legjobb magyar U23-as bringás az OTP félmilliós különdíját kapja meg.

A TdH-val egy időben rendezik meg a Magyar Kerékpározás Hetet, ahol mind a kilenc kerékpáros szakág bemutatkozik. A túrákon, felvonulásokon, kiállításokon, filmvetítéseken pedig bárki részt vehet majd. A TdH-t pedig két hónappal korábban, június 7. és 12. között lehet végigtekerni egy túra keretében.