Két hétig nem történik semmi, és Contador győz?

000 DV1866762
2015.05.09. 09:14

A szombaton induló Giro d'Italia legnagyobb kérdése az, hogy képes lehet-e bárki megverni Alberto Contadort. A spanyol bringásnak vannak tehetséges és veszélyes kihívói, de akkora tapasztalata van, hogy simán behúzhatja az olasz háromhetes kerékpáros körverseny összetett győzelmét.

Contador (Saxo-Tinkoff) úgy nyerheti meg másodjára a Girót, hogy harmadszor győz. A kerékpáros 2008-ban lett első, majd 2011-ben is nyert. Utóbbi címétől azonban doppingügye miatt megfosztották. Contador úgy a legnagyobb favorit, hogy formájáról nem sokat lehet tudni. A kora tavaszi kisebb körversenyeken nem mozgott túl rosszul, de március végén, a Katalán körversenyen megsérült, és azóta nem versenyzett. Azt állítja, sikeres volt a felkészülése, a Kanári-szigeteken rengeteg hegyi edzést végzett.

Legnagyobb ellenfele az eddig elképesztő szezont maga mögött tudó Richie Porte lehet. Az ausztrál bringás négy kisebb többnapost, a Párizs-Nizzát, az Algarvei a Katalán körversenyt és a Giro del Trentinót is behúzta. A Skyban eddig leginkább segítőként tekerő Porte a hegyeken és az időfutamokban is bizonyított. Látványos csatára kényszerítheti Contadort.

Már csak azért is, mert mindkét kerékpárost iszonyú erős sorok fogják segíteni. A Saxóban ott teker a nagy taktikus Michael Rogers, a korábbi Giro-győztes Ivan Basso és a hegyeken általában utoljára maradó segítő, Roman Kreuziger. A Sky is nagyon tapasztalt bringásokkal támogatja Porte-ot. A két belorusz, Vaszil Kirijenka és Kansztantin Szivcoj bárhol és bármikor úgy megy, mint a gép, de a hegyekben Leopold König, Mikel Nieve és Sebastian Henao is sokat segíthet az ausztrálnak.

A tavalyi második, a háromheteseken stabil teljesítményt nyújtó Rigoberto Uran is beleszólhat a küzdelembe, de ő éppen gyengébb csapata miatt tűnik kevésbé esélyesnek. Az olaszok idei kedvence minden bizonnyal Fabio Aru lesz. Az Asztana kerékpárosa tavaly a Girón és a Vueltán is megmutatta, hogy szinte önkívületi állapotba kerülve képes hegyi szakaszokat nyerni, és versenyben lenni bárkivel. A hosszú időfutam neki nem annyira fekszik, de a dobogóért ő is hajthat.

Két hétig tényleg semmi nem történik?

Az időfutam lesz Contador szerint is a Giro-győzelem egyik kulcsa. „Minden egyes nap nagyon fontos, és a Girón még az időjárás is nagyobb faktor, mint bármelyik más versenyen. Az első igazi teszt azonban a 14. szakasz időfutama lesz. Nem hiszem, hogy addig nagy időkülönbségek lennének, habár néhány bringás okozhat meglepetést, de akkor is azt gondolom, hogy az összetett esélyeseinek az igazi Giro a 14. etaptól kezdődik."

A spanyolnak igaza lehet, az 59,4 kilométeres időfutamon, akár perceket is lehet nyerni vagy veszíteni. A szinte teljesen sík első 30 kilométeren az igazi specialisták érvényesülhetnek, a szakasz második felében már vannak emelkedők, ahol a hegyimenő készség is számíthat. Contador szerint Uránnak nagyon fekszik ez a pálya, és a kolumbiai még sprintekben is nyerhet időt ellene.

A 98. Giro d'Italia programja (3481 km)

május  9.:  1. szakasz, San Lorenzo al Mare-Sanremo, 17,6 km, csapat időfutam
május 10.:  2. szakasz, Albenga-Genova, 177 km
május 11.:  3. szakasz, Rapallo-Sestri Levante, 136 km
május 12.:  4. szakasz, Chiavari-La Spezia, 150 km
május 13.:  5. szakasz, La Spezia-Abetone, 152 km, hegyi befutó
május 14.:  6. szakasz, Montecatini Terme-Castiglione Della Pescaia, 183 km
május 15.:  7. szakasz, Grosseto-Fiuggi, 264 km
május 16.:  8. szakasz, Fiuggi-Campitello Matese, 186 km, hegyi befutó
május 17.:  9. szakasz, Benevento-San Giorgio del Sannio, 215 km
május 19.: 10. szakasz, Civitanova Marche-Forli, 200 km
május 20.: 11. szakasz, Forli-Imola, 153 km
május 21.: 12. szakasz, Imola-Vicenza, 190 km
május 22.: 13. szakasz, Montecchio Maggiore-Jesolo, 147 km
május 23.: 14. szakasz, Treviso-Valdobbiadene, 59,4 km, egyéni időfutam
május 24.: 15. szakasz, Marostica-Madonna Di Campiglio, 165 km, hegyi befutó
május 26.: 16. szakasz, Pinzolo-Aprica, 174 km, hegyi befutó
május 27.: 17. szakasz, Tirano-Lugano, 134 km
május 28.: 18. szakasz, Melide-Verbania, 170 km
május 29.: 19. szakasz, Gravellona Toce-Cervinia, 236 km, hegyi befutó
május 30.: 20. szakasz, Saint-Vincent - Sestriere, 196 km, hegyi befutó
május 31.: 21. szakasz, Torino-Milánó, 185 km

A 15. szakasz is kemény próbatétel lesz az indulóknak, az első Dolomitokban rendezett etapon három hosszú mászás is vár a mezőnyre a 165 kilométer alatt. A 16. etap is durva lesz, eközben kell leküzdeni az 1854 méter magas Mortirolót is, amelyre 18 százalékos meredekségű részek is visznek. Ez az etap is döntő lehet, de még a 19.-en és a 20.-on is át lehet írni a verseny összetettjét. Az Alpok 2000 méter feletti csúcsaira menet szakadhatnak meg a versenyzők. A 20. szakaszon lesz a Giro legmagasabb pontja, a Cima Coppi. A 2178 méter magas Finestrén kell átbukniuk a bringásoknak, ahová 20 kilométernyi brutális mászás után juthatnak fel.

Kikről szólhat még a Giro?

A hat hegyi szakasz mellett hat olyan is van, ami mezőnyhajrát és nagy sprinteket ígér. A tavaly a rózsaszínű trikót is viselő Michael Matthews (Orica GreenEdge) újabb győzelmeket szerezhet, de jó esélye van André Greipelnek (Lotto-Soudal) is. A német sprinter már mindhárom Grand Touron szerzett szakaszgyőzelmet, ez a tapasztalat most is segítheti. Az olaszok pedig Elia Viviani (Sky), Giacomo Nizzoli és Sascha Modolo sikerében bízhatnak.

A Girón hosszú pályafutás ellenére csak most indul először a belgák nemzeti hőse, Tom Boonen (Etixx-Quick Step). Ő a tavaszi klasszikusok favoritja, de idén sérülése miatt kihagyta azokat. A Girón próbálhatja meg kárpótolni magát, nem azért indul, hogy csak úgy kipipálja a verseny teljesítését. Honfitársa, Phillipe Gilbert is rámehet egy-egy szakaszra, lendületes megindulásaiból összejöhet neki egy győzelem.

Az olasz körverseny a hazaiak mellett a kolumbiai bringások kedvelt versenye is, majd' minden klubba jut egy-egy hegyimenőjük, akik ugyan az összetettbe nem tudnak beleszólni, de a kemény hegyi szakaszokon szökésekből behúzhatnak győzelmeket. Carlos Betancurra, Julian Arredondóra és Esteban Chavesre is érdemes figyelni majd.

A Giro szombaton 17,6 kilométeres csapatidőfutammal rajtol el 15 órakor.