Őrült szakasz végén szökésből nyert egy fiatal olasz

2015.05.12. 17:10

Az olasz Davide Formolo (Cannondale-Garmin) szökésből nyerte a Giro d'Italia negyedik szakaszát. Michael Matthews (Orica-GreenEdge) elveszítette a rózsaszín trikót, de azt éppen csapattársa, Simon Clarke szerezte meg.

A Giró negyedik, dombos vidéken haladó szakasza szinte kínálta magát a szökésekre, de a 150 kilométeres etap az összetett esélyeseinek is jó lehetőséget kínált, hogy néhány másodperces előnyökért csatázzanak. Az utolsó 17 kilométert a La Speziában kijelölt körön teljesítették a bringások, támadásra, fárasztásra a Biassa dombra vezető emelkedő tökéletes lehetőséget biztosított. Nagy is lett a küzdelem, de valószínűleg ilyen koreográfiára senki sem számított.

Az akciók rajt után egyből megkezdődtek, rengeteg versenyző próbálkozott megszökni. Kisebb-nagyobb csoportok üldözték egymást. Hetven kilométer után az élen már egy 25 fős csoport haladt, benne a favoritok elsőszámú segítőivel, Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) és Kansztantin Szivcoj (Sky) is itt tekert, míg kapitányaik Alberto Contador és Richie Porte maradtak a főmezőnyben, ahogy a rózsaszín trikós Michael Matthews (Orica-GreenEdge) is. Matthews lemondani látszott a trikóról, de csapata jól taktikázott. A második helyen álló, csak hat másodperc hátrányban lévő oricás Simon Clarke az élcsoportban hajtott.

Kreuzigernek összetettben 17 másodperc hátránya volt, így a Tinkoff is reménykedhetett a rózsaszín trikós megszerzésében. Az azonban nem tűnt okos döntésnek Contadorék szempontjából, hogy a szökevényeket több mint tíz percre elengedték. Nagy erőket kellett mozgosítani mindenkinek, hogy faragjanak a hátrányon.

Az élcsoport sem maradt egységes, újra és újra voltak próbálkozók, de a céltól negyven kilométerre megint együtt voltak a szökevények.

A főmezőnyt ekkor már az Asztana húzta, öt bringásuk diktálta a tempót, Contadorral viszont csak Michael Rogers maradt segítőként. Az utolsó 13 km-re már egy perc sem volt a boly hátránya. Míg elöl Moinard (BMC) és Visconti (Movistar) küzdött a Biassán. Őket kontrázta meg a 22 éves Formolo, aki végig kitartott, és megszerezte a győzelmet.

Az Asztana nagyon erős volt, teljesen felmorzsolta a mezőnyt, Rogers is leszakadt a Biassán, ahogy a lengyel Niemec (Lampre) is, pedig mindketten a jobbak közé tartoznak az emelkedőkön. Simon Clarke kibírta az Asztana erődemonstrációját, és sprintben megszerezte a második helyet, ami most rózsazsín trikót is ért neki. A favoritok: Contador, Aru és Porte is az első bollyal érkezett célba.

Eredmények:

4. szakasz

1. Davide Formolo (Ita) Cannondale-Garmin Pro Cycling Team 3:47:59
2. Simon Clarke (Aus) Orica GreenEdge 0:00:22
3. Yonattah Monsalve (Ven) Southeast Pro Cycling
4. Giovanni Visconti (Ita) Movistar Team
5. Esteban Chaves (Col) Orica GreenEdge
6. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team
7. Amaël Moinard (Fra) BMC Racing Team
8. Dario Cataldo (Ita) Astana Pro Team
9. Alberto Contador (Spa) Tinkoff-Saxo
10. Richie Porte (Aus) Team Sky

Összetett:

1. Simon Clarke (Aus) Orica GreenEdge 11:54:48
2. Esteban Chaves (Col) Orica GreenEdge 0:00:10
3. Roman Kreuziger (Cze) Tinkoff-Saxo 0:00:17
4. Alberto Contador (Spa) Tinkoff-Saxo
5. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 0:00:23
6. Dario Cataldo (Ita) Astana Pro Team
7. Giovanni Visconti (Ita) Movistar Team 0:00:29
8. Amaël Moinard (Fra) BMC Racing Team 0:00:31
9. Davide Formolo (Ita) Cannondale-Garmin Pro Cycling Team
10. Richie Porte (Aus) Team Sky 0:00:37