Nem érdekli a hotelszoba, három hetet buszban alszik

2015.05.14. 08:28

A Sky csapata megalakulásától fogva híres arról, hogy próbál új dolgokat bevezetni versenyzőik életébe. Ezek néha új edzés-, máskor új regenerációs módszereket jelentenek, de olyan apróságokra is odafigyelnek, mint a kockaköves versenyeken ne személyautó, hanem terepjáró rugózzon a csapatkísérők alatt. Mottójuk: „Mindent a teljesítményért és mindent a marginális különbségekért!"

A jelenleg is zajló Giro d'Italia alatt a csapat kapitánya, Richie Porte kapott egy exkluzív lehetőséget, a csapat többi tagjától eltérően ő nem hotelekben, hanem egy luxus lakóbuszban aludhat.

Porte a reggeliket és vacsorákat a csapattal tölti a szállásokon, a masszázs és az alvás viszont egyszemélyes birodalmában vár rá. A Sky hisz benne, hogy ezzel energiát spórolnak a versenyzőnek, mert egyrészt nem kell mindennap a bőröndjét pakolnia és cipelnie, másrészt elkerülheti a szállodai szobák esetleges kellemetlenségeit. Ha a teszt beválik, a Tour de France-on az ottani csapatkapitány, Chris Froome is így fog lakni. Az ötlet nem újkeletű a sportban, a Moto GP és a Forma 1 sztárjai gyakran alszanak saját luxusbuszukban, innen jött az ötlet a Sky menedzserének, Dave Brailsfordnak is.

Az országúti kerékpárcsapatok évente 150-200 napot utaznak, életük nagy részét hotelekben töltik, melyek gyakran tényleg nagyon lepukkantak. A versenyek alatt általában a szállásokat nem a csapatok foglalják és fizetik, hanem a szervezők biztosítják azokat számukra. Ez még a magyarországi Tour de Hongrie-n is így van.

A Tour de France alatt gyakran láthattunk már olyan posztokat a versenyzőktől, ahol kollégiumi tömegszállás szintű szobákról osztottak meg képeket és negatív véleményeket. Emeletes ágy, szúnyogháló nélküli ablak, légkondimentes szoba füstszaggal és még sorolhatnánk.

Az utóbbi években a kényelem növelésére egy viszonylag egyszerűen működtethető rendszert a legnagyobb csapatok már bevezettek a nagy körversenyeken. Egy külön autó és személyzet szállítja a versenyzők matracait és párnáit, az egység feladata, hogy előre menjen az adott hotelhez és előkészítse a szobákat a bringásoknak.

A rivális csapatok egyelőre nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a Sky mostani próbálkozásnak, szerintük egy ilyen megoldás sok költséggel és macerával jár, a versenyző pedig nem sokat nyer vele. Hogy kinek lesz igaza és valójában mit hoz a három hét során Porte luxus lakóbusza, az még kérdéses, de Armstrong óta tudjuk: „Minden másodperc számít!"

További érdekességek a Giro-ról: www.velo.hu/giro2015