Contadornak fájhat a válla, de nem lehet megtörni

2015.05.16. 17:34

Benat Inxtausti nyerte a Giro d'Italia nyolcadik, hegyi befutós szakaszát. Az Asztana megint megpróbálta szétzilálni a mezőnyt, de a favoritok formában voltak. A vállsérülése ellenére Alberto Contador megőrizte a rózsaszín trikót. Sőt két másodpercet még nyert is.

Az idei Girón a második hegyi befutós szakasz várt a mezőnyre. A Fiuggi és Campitello Matesse közötti 186 kilométeren először a második kategóriás Forca d'Acerót kellett leküzdeni, majd a célhoz vezető 16 kilométeres, átlagban hétszázalékos emelkedőn lehetett csatázni.

Már az etap elején több akció követte egymást, de végül Carlos Betancur (Ag2R), Steven Kruijswijk (LottoNL), Kristof Vandewalle (Trek) és Francesco Pelizotti elmenése lett sikeres. Tízperces előnyt is felépítettek a főmezőnyhöz képest, miközben mögöttük egy nyolcfős üldőzőcsoport dolgozott. A mezőnyben a rózsaszín trikós Alberto Contador csapata, a Tinkoff-Saxo diktálta a tempót, majd az utolsó hegynél az Asztana lett nagyon aktív.

A célhoz közelítve Kruijswijk rázta le szökevénytársait, de elfogyott az ereje, az üldőzőcsoportból Benati Intxausti (Movistar) tört előre, és rendületlenül haladt a cél felé.

A főmezőnyben öt kilométerre a céltól az eddig elképesztően erős és egységes Asztana indította az első támadást, Mikel Landa vezetett fel Fabio Arunak, de a favoritok , Richie Porte, Contador és Rigoberto Uran is gyorsan átvette a tempót. Az utolsó kilométerig nem volt nagy harc, akkor Aru és Porte is megpróbált ellépni, de tapadtak rájuk a többiek.  Landát már korábban hagyták elmenni, az összetettben nem veszélyeztette senki pozícióját.

Landa végül második lett, húsz másodpercet kapott a sikeres szökést bemutató Intxaustitól. Harmadik helyre Sébastien Reichenbach (IAM) érkezett, így Contadorék így már nem hajrázhattak az időjóváírásért.

Contador a lehető legtöbbet hozta ki ebből az etapból, egy részhajrában két másodperces időjóváírást nyert, és csütörtökön szerzett vállsérülése ellenére is tudta tartani a tempót a többiekkel.

Eredmények:

8. szakasz, 186 km, Fiuggi-Campitello Matesse

1. Benat Intxausti (spanyol, Movistar) 4:51:34
2. Mikel Landa Meana (spanyol, Asztana) 0:00:20
3. Sébastien Reichenbach (svájci, IAM Cycling) 0:00:31
4. Fabio Aru (olasz, Asztana) 0:00:35
5. Alberto Contador (spanyol, Tinkoff-Saxo)
6. Richie Porte (Aus) Team Sky
7. Rigoberto Uran (kolumbiai, Etixx-Quick-Step)
8. Dario Cataldo (olasz, Asztana))
9. Damiano Cunego (olasz, Nippo-Vini Fantini 0:00:45
10 .Damiano Caruso (olasz, BMC Racing)

Összetett:

1. Alberto Contador (spanyol, Tinkoff-Saxo) 32:40:07
2. Fabio Aru (olasz, Asztana) 0:00:04
3. Richie Porte (ausztrál, Team Sky) 0:00:22
4. Dario Cataldo (olasz, Asztana)  0:00:30
5. Mikel Landa Meana (spanyol, Asztana) 0:00:42
6. Roman Kreuziger (cseh, Tinkoff-Saxo) 0:01:00
7. Giovanni Visconti (olasz, Movistar) 0:01:16
8. Rigoberto Uran (kolumbiai, Etixx-Quick-Step) 0:01:24