Óriási célfotó: 8 nap után 4 mm-rel nyert a Terminátor

2015.05.18. 10:06

Peter Sagannak egy hét alatt minden összejött, a szlovák bringás négy milliméterrel nyerte a Tour of Californiát, írja a velo.hu.

Sagan (Tinkoff-Saxo) még sohasem győzött egyhetes vagy annál hosszabb körversenyen, és semmilyen versenyen, amiben hegyi befutó is van. Nem arról híres, hogy kibírná az igazi hegyimenőkkel a nagy emelkedőket, igazi időfutamot pedig még sosem nyert, csak prológot (ez 7 km-nél rövidebb időfutam). Ez most mind egyszerre jött össze neki a Giro d'Italiával párhuzamosan zajló kiemelt kategóriás Kalifornia Körversenyen.

A Terminátorként és Tourminátorként is becézett Sagan amerikai sikersorozata ott kezdődött, hogy a verseny harmadik szakaszán lesprintelte Mark Cavendish-t, és csapattulajdonosa születésnapján szerzett szakaszgyőzelmet. A körverseny egyenkénti időfutamát hóesés miatt áttették egy másik városba, és a távot is lerövidítették 10,6 km-re, de ez sem adott okot arra, hogy Saganra tippeljünk, mint győztesre. Végül viszonylag simán győzött, 15 mp-el volt gyorsabb, mint Van Emden (Lotto.nl) és 19-el, mint Alaphilippe (Etixx), így átvette az összetettben is a vezetést. Csapata csináltatott neki egy új időfutammezt, és a szélcsatornában is sokat dolgoztak az üléspozícióján, ezeknek az aerodinamikai előnyöknek köszönhetően 2 másodperccel lett gyorsabb kilométerenként.

Másnap következett a verseny legnehezebb szakasza, ahol az etap végén a havas Mount Baldy hegyi befutó volt a cél. Sagan az 5 km-es kapuig kibírta az élbollyal, itt leszakadt, a napot végül Alaphillipe nyerte, aki 2 mp-el átvette az összetettben is a vezetést.

Sagan a befutónál
Sagan a befutónál

Az összetett elsőségének eldöntése az utolsó, sík szakaszra maradt, ahol mezőnyhajrá volt, melyet Mark Cavendish (Etixx) nyert meg, Sagan pedig belökte a kereket a harmadik helyre, így kapott 4 másodperc időjóváírást, és megnyerte a körversenyt, három másodperccel előzte meg Alaphilippe-et. A sprintben óriási harc volt közte és Tyler Farrar (MTN) között a harmadik helyért, Sagan végül 4 mm-rel előzte meg. Néha ennyi is elég egy 8 napos körversenygyőzelemhez.