Szökevénymámor és favoritátok a Girón

2015.05.19. 18:42

A Giro d'Italia tizedik szakaszát egy egésznapos kitartó szökés után az olasz Nicole Boem nyerte. Az összetett egyik esélyese, Alberto Contador legnagyobb riválisa, Richie Porte pechje miatt veszített 46 másodpercet.

A pihenőnap után a Giro tizedik etapjánál tökéletesebbet nem igen képzelhettek el maguknak a sprintercsapatok. A Civitanova Marche és Forlí közötti kétszáz kilométer szinte teljesen sík terepen haladt, ahol normális esetben egyetlen szökevény sem érhet haza.

A keddi verseny azonban nem alakult szokványosan. Az odáig rendben volt, hogy rögtön a rajt után öt kilométerrel összeállt egy ötfős szökevénycsoport, amelyben szinte ismeretlen olasz és az összetettben jó nagy hátránnyal bíró versenyzők tekertek, de hogy ne tudjanak úgy összedolgozni a sprintercsapatok, hogy befogják őket, az elég meglepő.

Pedig Oscar Gatto (Androni-Giocattoli), Nicola Boem (Bardiani-CSF), Alessandro Malaguti (Nippo-Vini Fantini), Matteo Busato (Southeast) és Alan Marangoni (Cannondale-Garmin) nem is kapott túl nagy előnyt, öt perc körül volt a legnagyobb különbség a főmezőny és köztük. A céltól 30 kilométerre 2:27 volt az előnyük, normális esetben ezt a boly az utolsó tíz kilométerre simán eltünteti. 

A főmezőny azonban elszámolta magát, a Lotto-Soudal ugyan nagyon dolgozott André Greipelért, de más csapat nem szállt bele igazán az üldözésbe. A szökevények rendületlenül haladtak, csak Gattónak szálltak el az esélyei egy defekt miatt. Másfél kilométerre a céltól Marangoni támadta be a többieket, akik az utolsó négyszáz méterig nem is nagyon igyekeztek az üldözéssel. A legfrissebb Boem maradt, aki Busatóval meccselt a győzelemért.  A harmadik helyre Malaguti érkezett.

Közben váratlan dolog is történt, a könnyű szakaszon 47 másodperces hátrányt kapott a Giro egyik favoritja, Richie Porte. A Sky bringás a legrosszabbkor kapott defektet. Nem volt esélye felzárkózni az óriási tempóval haladó mezőnyhöz, hiába vezényelték hátra szinte teljes csapatát. Porte egy helyet visszacsúszott, összesen már 1 perc 9 másodperc a hátránya Contadorral szemben.

Eredmények:

10. szakasz, Civitanova Marche–Forlí, 200 km

1. Nicola Boem (olasz, Bardiani CSF) 4:26:16
2. Matteo Busato (olasz, Southeast )
3. Alessandro Malaguti (olasz, Nippo - Vini Fantini) 0:00:02
4. Alan Marangoni (olasz, Cannondale-Garmin) 0:00:04
5. Giacomo Nizzolo (olasz, Trek) 0:00:18
6. Sacha Modolo (olasz, Lampre-Merida )
7. André Greipel (német, Lotto Soudal)
8. Luka Mezgec (szlovén, Giant-Alpecin)
9. Nicola Ruffoni (olasz, Bardiani CSF)
10. Davide Appollonio (olasz, Androni Giocattoli)

Összetett:

1. Alberto Contador (spanyol,  Tinkoff-Saxo) 42:58:09
2.. Fabio Aru (olasz, Asztana) 0:00:03
3. Mikel Landa (spanyol, Asztana) 0:00:46
4. Richie Porte (ausztrál, Sky) 0:01:09
5. Dario Cataldo (olasz, Asztana) 0:01:16
6. Roman Kreuziger (cseh, Tinkoff-Saxo) 0:01:46
7. Rigoberto Uran (kolumbiai, Etixx-Quick-Step) 0:02:10
8. Giovanni Visconti (olasz, Movistar) 0:02:12
9. Damiano Caruso (olasz, BMC)  0:02:20
10. Andrey Amador (Costa Rica-i, Movistar) 0:02:24