Egy tömegbukás teljesen átírta a Giro d'Italia összetettjét

2015.05.22. 17:29

Egy a céltól 3,2 kilométerre történt tömegbukás teljesen átírta a Giro d'Italia összetettjét. Alberto Contador emiatt veszítette el a rózsaszín trikót, Fabio Aru állt az élre. Richie Porte is sokat veszített.

A 13. szakasz könnyűnek ígérkezett, de a pénteken is szakadó eső tett arról, hogy ne legyen túl egyszerű az sem. A 147 kilométeres etap szinte teljesen sík volt, esélytelennek tűnt, hogy szökevény viheti el a győzelmet.

Hárman azért megpróbálták, Marco Frapporti (Androni Giacottoli), Rick Zabel (BMC), Jerome Pineau (IAM) hozott össze egy elmenést. Aztán velük bizonyították be, hogy milyen az, amikor a versenybírók komolyan veszik a szabályokat. Körülbelül 50 kilométernél megállították őket, mert a pályát keresztező sínen vonat haladt át. A szökevények lazán kezelték a helyzetet, nem is volt úgy esélyük átszökni, mint idén a Párizs–Roubaix bringásainak, a versenybírókkal viccelődve várták ki, hogy szabad legyen az út.

Vonat miatt állították meg a Giro d'Italia szökevényeit

Az elvesztegetett időt aztán visszakapták, a versenybírók a mezőnyt is megállították, hogy helyre álljon a korábban megszerzett különbség. A három szökevényt aztán okosan sokáig egy perc körül tartották, nem akarták túl hamar utolérni őket.

A végére azonban már összeálltak a sprintercsapatok, el is kezdődött az igazi tempómenés. Egy bukás azonban teljesen felülírta a klasszikus koreográfiát. Az út szélén két versenyző összeakadt, és ezután dőlt a dominó, nagyjából harmincan maradtak elöl, köztük Fabio Aru is. A többi favorit, mint Contador, Rigoberto Urán (Etixx) és Richie Porte hátul maradt. Contador csapattársa kerékpárjával fejezte be a szakaszt, 44 másodperccel később érte célba a győztesnél, de Porte még nagyobb hátrányba került.

Tömegbukás a Giro d'Italián - 13.etap, 3,2 km

A tömegbukás különösen szerencsétlen helyen, 3,2 kilométerrel a cél előtt történt. A háromhetes körversenyeken a három kilométeres szabály él, tehát ha kétszáz méterrel később tarolja le magát a mezőny, akkor nem osztottak volna ki külön időket a bringások között.

Az elöl maradt csoportban a Lampre-Merida dolgozott a legjobban, és Sascha Modolo jókor is indította a hajrát, Nizzolót előzte meg. Aru is ebben a csoportban érkezett, így átvehette a rózsaszín trikót. Contador 19 másodperccel lemaradva a második. Ezt szombaton könnyedén ledolgozhatja a hosszú időfutamon. Porte kiesett a legjobb tízből, több mint ötperces a hátránya a Sky csapatkapitányának.

Eredmények:

13. szakasz, 147 km

1. Sacha Modolo (olasz, Lampre-Merida) 03:03:08
2. Giacomo Nizzolo (olasz, Trek Factory Racing)
3. Elia Viviani (olasz, Team Sk)

Összetett:

1. Fabio Aru (olasz, Asztana) 54:222:13
2. Alberto Contador (spanyol, Tinkoff-Saxo) + 19 mp
3. Mikel Landa (spanyol, Asztana) + 1:14
4. Roman Kreuziger (cseh, Tinkoff-Saxo) +1:38
5. Dario Cataldo (olasz, Asztana) +1:49