Klotild
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Contador nem felejt, bosszút állt a Girón

2015.05.28. 17:28

Phillip Gilbert egy remek lejtmenettel, szökésből nyerte idei második szakaszát a Giro d'Italián. Alberto Contador nyughatatlan, bukást kihasználva betámadta a második, harmadik helyen tekerő asztanásokat. Egy percnél többet rájuk vert a 18. etapon.

Alberto Contador kényelmes előnyben volt a 18. szakasz előtt is, de a csütörtöki versenyt is megpróbálta kihasználni, hogy még nagyobb legyen a különbség közte és a második helyen álló Mikel Landa (Asztana) között. Ahogy korábban is mondta, támadással védekezett

A 170 kilométeres etapból körülbelül 42 kilométer volt hátra, amikor Landa többekkel együtt bukott. A Tinkoff-Saxo azonnal kihasználta ezt, egyből nagyobb tempót diktált a főmezőnyben. Contador csapata csak azt tette, amit vele játszottak el két nappal korábban. A királyetapon éppen az Asztana indított támadást akkor, amikor a rózsaszín trikós defektet kapott.

Később Contador már csak egyedül tekert, de lendületesen haladt felfelé a szakasz egyetlen nagyobb hegyén. Nem foglalkozott vele, hogy pénteken egy pokoli kemény, 236 kilométeres hegyi szakasz vár, és Landa körülbelül két perc körüli hátrányból próbált felkapaszkodni. A felét sikerült is ledolgoznia 6-7 kilométer alatt, de aztán állandósulni látszott az egy perc körüli különbség az etap legmagasabb pontjáig. A lejtmenetben a hozzá felzárkózó Ryder Hesjedallal viszont már újra gyorsabb volt üldözőinél. Landa és Fabio Aru az összetett második-harmadik helyeiket védhették már csak.

A győzelemért a 44 km után szökő 12 fős csoport túlélői küzdhettek, a második csoportból felzárkózó Philipp Gilbert (BMC) óriási lejtmenetet produkált, David De La Cruz (Etixx-Quick-Step), Amael Moinard (BMC)? Franceso Bongiorno (Bardiani), Kansztantyin Szivcoj (Sky), Rinaldo Nocentini (AG2R) és Sylvain Chavanel (IAM) csoportját hagyta maga mögött. A síkon is jól tempózott 46 másodperccel előbb ért be, mint a többieket megtámadó Bongiorno. A harmadik helyért Chavanel sprintelt leggyorsabban.

Contador 6 perc 5 másodpercet kapott, Hesjedal kivételével minden top 10-essel szemben 1 perc 13 másodperccel növelte az előnyét.

Eredmények:

18. szakasz, Melide–Verbania, 170 km
1. Philipp Gilbert (belga, BMC) 4:04:
2. Franceso Bongiorno (olasz, Bardiani) + 47 mp
3. Sylvain Chavanel (francia, IAM) +1:01

Összetett:

1. Alberto Contador (spanyol, Tinkoff-Saxo)
2. Mikel Landa (spanyol, Asztana) +5:15
3. Fabio Aru (olasz, Asztana) +6:05
4. Andrey Amador (Costa Rica-i, Movistar) +7:01
5. Jurij Trofimov (orosz, Katyusa) +8:39
6. Leopold König (cseh, Sky) +9:44
7. Damiano Caruso (olasz, BMC) +12:52
8. Steven Kruijwijk (holland, LottoNL)
9. Ryder Hesjedal (kanadai, Cannondale-Garmin) +13:01
10. Alexandre Geniez (francia, FDJ.fr) +14:01