Jön a Tour, naná, hogy előkaptak egy doppingbotrányt

2015.06.24. 12:26

Már megszokhattuk, ahogy közeledik a Tour de France, mindig előkerül valami doppingügy. Most éppen Dániában robbant ki botrány. Többek között a versenyzőként és csapatvezetőként is Tourt nyerő Bjarne Riisről derítették ki, hogy doppingolásra bátorította kerékpárosait.

Hétfőn a Riisszel együtt dolgozó Nicki Sörensen ismerte be, hogy karrierje során doppingolt, de azt állította, hogy arra soha senki nem bátorította, maga döntött a szerhasználatról.  Sörensen is együttműködött a Dán Antidopping Csoporttal (ADD), amelyik 1998 és 2015 közötti időszak doppingügyeit vizsgálta.

Az ADD az Armstrong-botrány után, hasonlóan az amerikaiakhoz, arra vállalkozott, hogy rengeteg interjúval próbálja kideríteni, hogy a dán kerékpársportot mennyire szőtte át a dopping. Dánia szerencséjére vagy szerencsétlenségére a világ egyik legjobb csapata hozzájuk volt bejegyezve. Bjarne Riis CSC majd később Saxo Bank és Saxo-Tinkoff néven futó csapatánál olyan kerékpárosok tekertek, mint Andy és Fränk Schleck, Ivan Basso, Carlos Sastre,  Michel Rasmussen, Tyler Hamilton vagy Alberto Contador. Közülök többeknek volt már eltiltása.

Riis neve már korábban sem volt tiszta, 2007-ben bevallotta, hogy 1996-os Tour de France-győzelmekor doppingszereket használt. Nagyobb baja nem lett belőle, még a címétől sem fosztották meg.

Ebből is látszik, a módszerek nem voltak ismeretlenek a későbbi csapatvezető előtt, de állítja, sosem kérte arra a kerékpárosait, hogy tiltott szereket használjanak.

Ennek azonban ellentmond néhány vallomás. Az ADD azt írja jelentésében, hogy Riis adta meg Tyler Hamiltonnak a hírhedtté vált doppingdoktor, Eufemiano Fuentes telefonszámát. „Fuentes a legjobb ebben a bizniszben, a vérdoppingban ő az a doktor, akihez menned kell" – idézte a jelentés.

Az ADD azt is állítja, hogy Riis arra kérte Bo Hamburgert, hogy egy másik dán kerékpárosnak, Jörg Jakschénak adjon EPO-t.

Csapattulajodonosként és vezető sportigazgatóként Riisnek nagyobb felelőssége volt a többieknél. Vezetőként megvolt a joga, hogy felfüggessze a doppingolókat és jelentse őket az antidopping szervezetnek, de ő némán tűrte a doppinghasználatot

– mondta Morten Molholm Hanse, a Dániai Sportszövetségek elnöke. Riis mellett még két korábbi sportigazgatót, Johnny Weltzet és Alex Pedersent is felelőssé teszik. Weltz állítólag az egyik versenyzőjük luxemburgi lakását használta doppinglerakatnak, Andorrából EPO-t és növekedési hormont szállított.

A dánok arról is írnak, hogy az 1990-es évek végén a kortizon volt az egyik legelterjedtebb doppingszer, amit a CSC-nél is előszeretettel használtak. Később a kortizon helyébe az EPO lépett.

Az ADD egy névtelen forrásra hivatkozva azt is állítja, hogy Riis 2008-ban a későbbi Tour-győztes Carlos Sastrét is kapacitálta, hogy doppingoljon. „Azt hiszem, használhatnál pár vértasakot. A többiek is használják. Biztosan tudjuk, hogy a Discovery is ezt teszi" – mondta állítólag Riis.

Sastre tagadja, hogy lett volna ilyen beszélgetése a csapatfőnökével, és megerősítette, hogy mindig tisztán versenyzett, azzal pedig egyáltalán nem törődött, hogy mit tesznek magukkal a csapattársai.

Az ADD 96 oldalas jelentése bizonyára nagyon hasznos, de senkinek sem kell félnie büntetéstől vagy eltiltástól, valahogy mindenki csak olyan ügyekről beszélt, amelyek már legalább tízévesek, tehát már elévültek.