Megbeszélték, ki nyer, aztán hajrázott, akinek nem kellett volna

2015.06.28. 16:11

Kisebb balhéval ért véget az országúti országos bajnokság férfi mezőnyversenye. A későbbi győztes Molnár István elvileg vállalta, hogy kevesebb mezőnymunkája miatt csak második lesz. Aztán mégis lehajrázta Kusztor Pétert.

A kerékpározás mindig is arról szólt, hogy a versenyzők mennyire tudják kihasználni az ellenfeleik erejét a saját javukra. Aki többet tud szélárnyékban hajtani, rengeteg energiát spórolhat.

Minden versenyen kialakulhatnak ideieglenes szövetségek, de az sehol sincs leírva, hogy kinek mennyit kell vállalnia egy szökésben. Sok kerékpáros közvetítést láttunk már, ahol élénken vitatkoznak egymással a versenyzők, ha nincsenek megelégedve a társaik munkájával.

Kinek ad igazat?

Meg olyat is látni, hogy egymás között megbeszélik a bringások a versenyek végkimenetelét.Ez elsőre ellentmond a tiszta versenyzés eszméjének, de az országúti kerékpárban ebből nem nagyon csinálnak ügyet, sokszor van realitása a felvetésnek, mert mindenki jól jár vele.

A szombati férfi mezőnyversenyben is valami ilyesmi történt. Kusztor Péter és Molnár István együtt voltak egy szökésben. A Bringasport beszámolója szerint, a már olimpián is versenyző Kusztor a céltól 20 kilométerre felajánlotta a papírforma szerint gyengébb Molnárnak, hogy ha ellenfelének jó a második hely, akkor ő többet vállal a vezetésből, nehogy felérjen rájuk a mezőny. Kusztor szerint Molnár többször is mondta neki, hogy elfogadja a második helyet. Ennek ellenére a táv végén lehajrázta Kusztort.

A második helyezett elmondta, Molnár 600 méterrel a céltól közölte vele, hogy hajrázzanak. Kusztor szerinte ez nem volt fair, más taktikát választott volna, ha nem alkudnak meg Molnárral, aki egy kicsit másképpen látta a helyzetet. „Párszor rákérdezett, de a vége felé már nem válaszoltam erre, mentünk tovább, vezettem rendesen és úgy érzem, hogy magyar bajnokságon ne osszuk le a lapokat.”