Sebességrekorddal indult a Tour, Nibali lépéselőnyben

2015.07.04. 17:46

Az auszrál Rohan Dennis nyerte a Tour de France első szakaszát. A favoritok közül Vincenzo Nibali teljesítette leggyorsabban az időfutamot.

A Tour egy teljesen sík 13,8 kilométeres időfutammal rajtol a hollandiai Utrechtből. Az etap egyértelműen a specialistáknak kedvezett, Tony Martin, a nyitószakaszt már többször megnyerő Fabian Cancellara (Trek), Rohan Dennis (BMC), Tom Domoulin (Giant-Alpecin) szerepelt előzetesen a favoritok között.

Az első nagy időt Jos Van Emden tekerte, a Lotto Jumbo versenyzője 15:11 alatt teljesítette a távot. A hollandot Dennis taszította el az első helyről, négy másodperccel 15 perc alá ment a korábban egyórás világcsúcsot is tartó kerékpáros. A háromszoros világbajnok Martintól várta mindenki, hogy átvegye az első helyet, de a német a hőségben nem tudott dominálni, 15:01-gyel zárt. Cancellara is kihajtotta magát, de néhány másodpercet ő is kapott, 15:03-mal futott be a célba. Ez lett végül a dobogó is.

Dennis nemcsak szakaszgyőzelmet szerzett, de övé lett a Tourok történetének leggyorsabb időfutama is, 55,446 kilométer per órás sebességgel hajtott.

Az összetett esélyesei közül Nairo Quintana (Movistar) startolt el leghamarabb, azt lehetett tudni, hogy közvetlen ellenfeleihez képest gyengébb időfutamos, számára csak az volt a cél, hogy minimalizálja a hátrányát. 15:57-es idejéhez kellett viszonyítania a többiek eredményét.

Meglepetésre Quintana nem kapott nagy hátrányt a többi favorittól. Alberto Contador 15:54-et hajtott, és Chris Froome (Sky) sem tudott igazán jó időt tekerni, 15:46-tal zárt. A címvédő, jégkockákkal bélelt mellényben melegítő Vincenzo Nibali máris összehozott néhány másodperces előnyt riválisaihoz képest, 15:39-et mértek neki.