A vihar a Tourra is lecsapott: bukás, bukás, bukás

2015.07.08. 18:09

A Tour de France ötödik szakasza sem hozott nyugalmat, egymást érték a bukások a mezőnyben. A már a Tour előtt megsérülő Nacer Bouhanni ki is szállt a versenyből. A szakaszt André Greipel (Lotto) nyerte, ez már idei második sikere.

A hidegfront Nyugat-Európát elérte, így a mezőny szeles, viharos időben állt neki az Arras és Amiens közötti 189,5 kilométer teljesítésének. Tizennyolc kilométert tettek meg a bringások, amikor a Cofidis csapatából négyen is elestek. Köztük Nacer Bouhanni is. A sprintertől a Touron szakaszgyőzelmet is vártak, és remélték, hogy a zöld trikóért is versenyben lehet. Ebből azonban már semmi nem lesz, Bouhanni feladta a versenyt.

A Cofidis kerékpárosának nincs túl jó időszaka, tíz nappal ezelőtt a francia bajnokság hajrájában is elesett, a sérüléseiről akkor képet is posztoló bringás, még a Tour-indulást sem látta biztosnak. Bouhannit kórházba szállították, borda-, csukló- és csípősérüléseket szenvedett.

A szakaszon többek között Bauke Mollema. Thibaut Pinot (FDJ) és Thiago Machado is bukott, egy másik francia sprinter, Bryan Coquard (Europcar) kétszer is a földön találta magát. Mindannyian folytatni tudták a versenyt. Később a szintén balesetező Jack Bauer is feladta a Tourt.

Volt ugyan szökési kísérlet, de a mezőny elég hamar összezárt. Körülbelül 120 kilométer letekerése után azonban két nagyobb csoportra szakadt. A favoritokat segítő bringások közül is többen hátramaradtak, Richie Porte, Peter Kennaugh (Sky), Rafal MAjka (Tinkoff) és Alex Dowsett (Movistar) is a második bolyban tekert, ami végül jó tíz percet kapott.

Huszonöt kilométerre a céltól a nedves aszfalton egy nagyobb bukás tizedelte tovább a mezőnyt, a tavalyi összetett második Jean-Christophe Peraudis bukott, és Pinot is újra elesett, és még vagy harminc másik kerékpáros.

Az utolsó három kilométerig a Tinkoff és Sky vitte a tempót, hogy kapitányaikat biztonságos helyen hozzák, és ezután jöhettek a sprinterek. A Giant John Degenkolbnak vezette fel a hajrát, de a német kerékpáros végül csak hatodik lett. A katyusás Kristoff hosszú hajrát nyitott, de nem tudta tartani a tempót, Mark Cavendish is kissé korán indult. A szembeszélben jól időzítő, elemi erővel kitörő André Greipel idei második szakaszát nyerte, és növelte előnyét a pontversenyben is. Talán csak Peter Sagannak volt nagyobb végsebessége, de a Tinkoff sprintere későn indította meg a hajrát, így csak második lett, harmadikként Cavendish jött be.

Az összetettben nincs nagy változás, Tony Martiné maradt a sárga trikó, 12 másodperccel vezet Chris Froome előtt.

Eredmények:

5. szakasz

1. André Greipel (német, Lotto Soudal)
2. Peter Sagan (szlovák, Tinkoff-Saxo)
3. Mark Cavendish (brit, Etixx-Quick-Step)
4. Alexander Kristoff (norvég, Katyusa)
5. Edvald Boasson Hagen (norvég, MTN-Qhubeka)
6. John Degenkolb (német, Team Giant-Alpecin)
7. Arnaud Demare (francia, FDJ.fr)
8. Bryan Coquard (francia, Europcar)
9. Davide Cimolai (olasz, Lampre-Merida)
10. Greg Van Avermaet (belga, BMC Racing Team)

Összetett:

1. Tony Martin (német, Etixx - Quick-Step) 17:19:26
2. Christopher Froome (brit, Sky) 0:00:12
3. Tejay Van Garderen (amerikai, BMC) 0:00:25
4. Peter Sagan (szlovák, Tinkoff-Saxo) 0:00:33
5. Tony Gallopin (francia, Lotto Soudal) 0:00:38
6. Greg Van Avermaet (belga, BMC) 0:00:40
7. Rigoberto Uran (kolumbiai, Etixx - Quick-Step) 0:00:46
8. Alberto Contador (spanyol, Tinkoff-Saxo) 0:00:48
9. Geraint Thomas (brit, Team Sky) 0:01:15