Cavendish egy lépéssel közelebb a Tour-halhatatlansághoz

2015.07.10. 17:45

Marc Cavendish nyerte a Tour de France hetedik szakaszát, így a brit bringás karrierjének 26. etapsikerét szerezte meg. A sárga trikó Chris Froome-é lett.

Kissé szokatlan módon a Tour de France hetedik szakaszán senki nem viselte a sárga trikót. A csütörtökön kulcscsontját törő Tony Martin sérülése miatt visszalépett, így az addigi második, Chris Froome örökölte meg az első helyet. A szabályok szerint azonban a sárga trikó nem szállhatott rá. Azt csak versenyben lehet elveszíteni.

A Livarot és Fougeres közötti 190,5 kilométer nagy része csendesen telt. Egy ötfős csoportnak sikerült meglépnie. Köztük volt Daniel Teklehaimanot (MTN-Qhubeka) is, aki csütörtökön szintén benne volt a szökésben és a hegyi trikót is megszerezte. Az eritreai bringás most is ezért ment, az etap egyetlen kategorizált hegyén begyűjtött egy pontot.

Az öt szökevény elvitte az első részhajrát is, így a hatodik helyért mehettek a sprinterek, John Degenkolb (Giant) volt a leggyorsabb, őt Peter Sagan (Tinkoff) követte, aki háromról két pontra faragta a hátrányát a zöld trikós André Greipellel szemben, aki éppen mögötte haladt át a vonalon.

A szökevényeket természetesen begyűjtötte a mezőny, és készülhetett a hajrára. Az utolsó kilométereken az FDJ, a Giant és a Katyusa vezette a bolyt. A célegyenesben is az utóbbi volt a legjobb pozícióban, Alexander Kristoffnak még két embere is volt, mielőtt robbanthatott volna. A kicsit emelkedő úton most mindenki kivárt az utolsó pillanatig, rövid hajrában dőlt el a szakaszgyőzelem. Cavendish elképesztően gyorsult, és a belső ívet választotta a nyújtott kanyarban, a kicsit bezárt André Greipelnek nem volt esélye ellene, ahogy egy újabb dobogós helyet begyűjtő Sagannak sem. A szlovák bringás azonban összetettben előrelépett az időjóváírással, már csak 11 másodperccel van Chris Froome mögött.

Cavendish győzelmével minden idők harmadik legtöbb szakaszát nyerte a Tour történetében, csak Bernard Hinault (28) és Eddy Merckx (34) előzi meg.

Eredmények:

7. szakasz, Livarot-Fougeres 190,5 km

1. Mark Cavendish (brit, Etixx-Quick-Step) 4:27:25
2. André Greipel (német, Lotto Soudal)
3. Peter Sagan (szlovák, Tinkoff-Saxo)
4. John Degenkolb (német, Giant-Alpecin)
5. Alexander Kristoff (norvég, Katyusa)

Összetett:

1. Christopher Froome (brit, Sky) 26:40:51
2. Peter Sagan (szlovák, Tinkoff-Saxo) 00:11
3. Tejay Van Garderen (amerikai, BMC) 00:13
4. Tony Gallopin (francia, Lotto Soudal) 00:26
5. Greg Van Avermaet (belga, BMC) 00:28
6. Rigoberto Uran (kolumbiai, Etixx-Quick-Step) 00:34
7. Alberto Contador (spanyol,Tinkoff-Saxo) 00:36
8. Zdenek Stybar (cseh, Etixx-Quick-Step) 00:52
9. Geraint Thomas (brit, Sky) 01:03
10. Warren Barguil (francia, Giant-Alpecin) 01:07