A Tour most már Fekete-Afrikáé is

2015.07.11. 09:05

Az idei Tour de France-on afrikaiak írnak sporttörténelmet. Az MTN-Qhubeka az első afrikai bejegyzésű csapat, amelyben ráadásul még kelet-afrikaiak is versenyeznek. Az eritreai Daniel Teklehaimanot nem is akárhogy, megszerezte a pöttyös trikót.

Daniel Teklehaimanot és Merhawi Kudus mindketten eritreai származású sportolók, és a legnépszerűbb biciklis verseny hozta meg számukra a népszerűséget, ugyanis eddig még nem akadt rá példa a verseny 120 éves múltjában, hogy különálló, afrikai bejegyzésű csapat álljon rajthoz – számol be az Al Jazeera

Mindkét versenyző kiemelkedő fontosságú eseményként tekint a versenyre mind maguk, a csapatuk, mind pedig az országuk, és egész Fekete-Afrika számára.

Ez az elmúlt évtizedek legnagyobb sikere eddig a biciklizés terén a kontinensnek.

- mondta a csapat igazgatója, a dél-afrikai Douglas Ryder.

Teklehaimanot a dicsőséget is meghozta a csapatnak. Már a Tour egyik legfontosabb előversenyén, a Critérium du Dauphine-en is megszerezte a legjobb hegyi menőnek járó pöttyös trikót, és arról álmodozott, hogy a Tour de France-on is viselhesse. Már gyerekként is sokkal izgalmasabbnak tartotta a pöttyös trikóért való küzdelmet, mint a sárga trikót.

Tervét a hatodik szakaszon teljesítette is. A szökésben lévő versenyző, három kategorizált hegyet is megnyert, és ezzel vezeti is a szakági pontversenyt. Persze az igazi hegyek már csak most jönnek majd a Touron, nincs sok esélyre rá, hogy ő legyen a hegyek királya. „A párizsi célig meg akarom tartani ezt a trikót, de nem lesz könnyű. Egy biciklisnek már egy napig is elég a pódiumon állnia. Már annak is örülnék, ha egy napig őrzöm a trikót, persze szeretném a verseny egész ideje alatt" – nyilatkozta.

Korábban indult már egy afrikai csapat a Touron, 1950-ben: akkor marokkói és algír versenyzők alkották a csapatok. Ennek pusztán csak annyi a szépséghibája, hogy abban az időben előbbi francia gyarmat volt, utóbbi pedig része is Franciaországnak. Az a verseny nem mondható épp szerencsésnek afrikai szempontból, hiszen csak ketten értek célba a csapatból, egyikük a 26., másikuk a 40. helyet szerezte meg összetettben–  írta a cyclingnews .