Összeesküdtek a sárga trikós ellen, de semmit sem értek

2015.07.16. 17:35

A Tour de France királyetapján megpróbálták megtörni a sárga trikós Chris Froome-ot, hiába alkotott szövetséget ellene minden nagy riválisa. Jelentős lépést tett ezzel az összetett győzelem felé. A 12. szakaszt Joaquim Rodriguez nyerte szökésből.

Szerdán nem szedték szét egymást az esélyesek, de ebben az is közrejátszott, hogy mindenki a Tour királyetapjára tartalékolt, amennyit csak lehetett. A 12. etapon négy kategorizált emelkedő sorakozott egymás után a 195 kilométeren. Az egymást követő hegyek mind egyre magasabbak és meredekebbek, a befutót pedig a pokoli kemény, 1785 méter magas Plateau de Beille-en jelölték ki.

A szintrajzot megnézve világos volt, hogy ez az etap alkalmas arra, hogy a sárga trikós Chris Froome előnyén megpróbáljanak faragni riválisai.

Erre azonban sokat kellett várni. A 33-35 fokos melegben az első húsz kilométer a sprinterekről szólt, a Lotto diktálta a tempót. Versenyzőjük, André Greipel el is vitte a részhajrát, de Peter Sagan bejött harmadikként, így két pont előnye még maradt a zöld trikósok különversenyében.

A hajrá után azonnal indult is egy akció, Lieuwe Westra (Astana), Bryan Coquard (Europcar) és  Louis Meintjes (MTN) kezdeményezett, de hamarosan felhízott a szökevénycsoport. Több mint húszan tekertek elöl, köztük Jakob Fuglsang (Astana), Joaquim Rodriguez (Katyusa) és a világbajnok Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick-Step). 

A Col de la Core-ra menet a szökevénycsoport szétszakadt, majd 120 kilométer után Kwiatkowski Georg Preidler és Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) lépett meg a többiektől. A sárga trikós csoportja pedig már több mint tíz percre volt lemaradva tőlük. Ekkor már nyilvánvaló lett, etapsikert érhet a szökés.

Preidler később leszakadt, Kwiatkowski és Vanmarcke küzdött az élen az időközben eleredő esőben. A célterületen jégeső is zuhogott. A Port de Lers-en közel kerültek hozzájuk az üldözőik, de a lejtmenetben másfél perc fölé növelték az előnyüket. A főmezőny nyugodtan haladt 10-11 percre Kwiatkowskiék mögött.

A Plateau de Beille lábánál a Sky átvette az irányítást, a kellemetlen tempóval azonnal megrostálta a főmezőnyt. Pár kilométer után némi életjelet mutatott a Tinkoff, a szerdán szakaszt nyerő Rafal Majka állt az élre. Szét is húzta a sort, Froome-nak is kevesebb segítője lett.

Kwiatkowski rendületlenül tempózott, Vanmarcke-ot leszakította, de Rodriguez, Bardet és Fuglsang jobb ritmusban mászta meg a hegyet. A céltól 7,5 kilométerre Rodriguez át is vette a vezetést, és azt már nem is adta át. Erejét jól beosztva megnyerte a szakaszt. Második helyre bő egyperces hátránnyal Fuglsang érkezett, a harmadik helyet Romain Bardet (AG2R) szerezte meg.

Majka nem húzta sokáig, Richie Porte és Froome vezetett a favoritok csoportját. Bő nyolc kilométerre a céltól azonban megindultak a támadások. Contador tempóváltása ígéretesnek tűnt, de pár száz méter után különösebb erőlködés nélkül megfogták. Ekkor azonnal ment Vincenzo Nibali (Astana), az eddig gyengélkedő címvédőnek már akkora volt a hátránya összetettben, hogy nem is üldözték. A következő akció Valverdéé volt, Froome-nak kapaszkodnia kellett, de nem szakadt le. Valverde újra megpróbálta, és megint sikerült néhány métere elmennie, de annyit ért csak el, hogy Nibalit megfogták. Látszott, hogy szinte szövetséget alkotva mindenki a sárga trikóst támadja, de a Sky nagyon stabil formát mutatott, szerelni tudta az akciókat. Természetesen Quintana is próbálkozott, de csak Porte-ot rogyasztotta meg. Nem volt igazán átütő a kísérlet.

Froome el is unta, hogy kóstolgatják, egy hirtelen tempóváltással ő próbálta meg lerázni a többieket. Ötfősre szűkül a csoportja, Contador, Valverde, Quintana és Tejay van Garderen (BMC) követte. Quintana megkontrázta az akciót, de ezúttal sem volt sikeres.

Az utolsó pár száz méteren Valverde ugyanazt előadta, mint szerdán, nagy hajrát vágott ki, és ezúttal is lefaragott egy másodpercet Froome előnyéből, de alighanem ő sem a sárga trikóshoz számol, csak a dobogóra próbálja meg felverekedni magát. 

Eredmények:

12. szakasz, Lannemezan–Plateau de Beille, 195 km
1. Joaquim Rodriguez (spanyol, Katyusa) 5:40:14
2. Jakob Fuglsang (dán, Astana) +1:12
3. Romain Bardet (francia, AG2R) +1:49
4. Gorka Izagirre (spanyol, Movistar) +4:34
5. Louis Meintjes (dél-afrikai, MTN-Qhubeka) +4:38
6. Jan Barta (cseh, Bora-Argon) 18 +5:47
7. Romain Sicard (francia, Europcar) +6:03
8. Mikael Cherel (francia, AG2R) +6:28
9.  Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) +6:46
10. Christopher Froome (brit, Sky) +6:47

Összetett:

1. Christopher Froome (brit, Sky) 41:03:31
2. Tejay Van Garderen (amerikai, BMC) +2:52
3. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) +3:09
4. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) +3:58
5. Geraint Thomas (brit, Sky) +4:03
6. Alberto Contador (spanyol, Tinkoff-Saxo) +4:04
7. Robert Gesink (holland, LottoNL-Jumbo) +5:32
8. Tony Gallopin (francia, Lotto Soudal) +7:32
9. Vincenzo Nibali (olasz, Astana) +7:47
10. Bauke Mollema (holland, Trek) +8:02