Tour-hős: alig maradt rajta bőr, de leszenvedte a szakaszt

2015.07.17. 18:43

Peter Sagan hiába próbál meg mindent, idén egyelőre képtelen szakaszt nyerni a Tour de France-on. A 13. etapon Greg Van Avermaet hajrázta le. A bukása miatt csúnya sérüléseket szerző Jean Christophe Peraud lett a nap hőse.

A Pireneusok utáni várható volt, hogy az összetett esélyesei nem nagyon törik magukat. Tipikus átvezető szakasz volt programon, ahol egy szökés is jó eséllyel célba érhetett.

A zöld trikóért folyó küzdelem azonban erre nem adott esélyt. André Greipel (Lotto) és Peter Sagan között (TInkoff-Saxo) napok óta csak néhány pontnyi a különbség, így minden hajrának és szakasznak óriási jelentősége van a pontverseny végkimenetelében.

A Muret és Rodez közötti 198,5 kilométeres etap részhajrájában Greipel volt a jobb, Sagan három hellyel később érkezett, így virtuálisan egy ponttal elveszítette a zöld trikót. Az etap vonalvezetése azonban neki kedvezett, egy emelkedő végén lehetett sprintelni a győzelemért és a több pontért.. A Tinkoff sokat is dolgozott azért, hogy kedvező helyzetbe hozza sprinterét.

A szakasz elején hatan, Nathan Haas (Cannondale), Alexandre Geniez (FDJ), Pierre-Luc Périchon (Bretagne), Thomas De Gendt (Lotto), Wilco Kelderman (Lotto-Jumbo) és Cyril Gautier (Europcar) szöktek meg, négy és fél perces előnyt is összehoztak. Nagyot küzdöttek, hogy ebből valamennyi megmaradjon a célig, de jól időzítette a főmezőny az üldözést. Az utolsóként kitartó Keldermant a céltól háromszáz méterre fogták meg.

Ekkor jöhettek a tavaszi klasszikusokon is jól teljesítő bringások. Sagan tűnt favoritnak, aki már háromszor volt második ezen a Touron, de az utolsó száz méterre elfogyott, most nem siette el a hajrát, de az emelkedőn nagyot hajtó Van Avermaet mellett nem tudott elmenni. A harmadik helyre Jan Bakelants érkezett.

„Ez nem balszerencse volt, egyszerűen hibáztam, mert túl sokáig vártam. Kiálltam, de aztán mégis visszaültem a nyeregbe. Aztán Van Avermaet kereke mögé álltam be. Hiba volt, folytatni kellett volna, és akkor megnyerem. Az én hibám, és fel is bosszantott" – nyilatkozta a szlovák sprinter a szakasz után.

Sagan megint nem nyert etapot, de a pontversenyben nagyobb előnybe került, Greipel nem bírta ki az emelkedőt. Sagannak 285, a németnek 261, John Degenkolbnak 228 pontja van.

Jean-Christophe Péraud-ról szinte minden bőr lejött

A tavalyi Tour második helyezettje, Jean-Chritophe Peraud idén nem tud beleszólni az összetettbe, de a mai szakaszon is sokak elismerését kivívta. Az AG2R kerékpárosa a céltól hatvan kilométerre bukott. Mindkét oldalát csúnyán lehorzsolt, vérző sebekkel, szétszakadt mezben szállt vissza a kerékpárjára. Körülbelül három percet kapott a főmezőnytől, de fájdalmak között mégis vissza tudta magát dolgozni a bolyhoz.

Eredmények:

13. szakasz

1. Greg Van Avermaet (belga, BMC) 04:43:42
2. Peter Sagan (szlovák, Tinkoff-Saxo)
3. Jan Bakelants (belga, AG2R) +3 mp
4. John Degenkolb (német, Giant-Alpecin) +7 mp
5. Paul Martens (német, LottoNL-Jumbo)
6. Christopher Froome (brit, Sky)
7. Vincenzo Nibali (olasz, Astana)
8. Alberto Contador (spanyol, Tinkoff-Saxo)
9. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar)
10. Tejay Van Garderen (amerikai, BMC Racing)

Összetett:

1. Christopher Froome (brit, Sky) 51:34:21
2. Tejay Van Garderen (amerikai, BMC) +2:52
3. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) +3:09
4. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) +3:58
5. Geraint Thomas (brit, Sky) +4:03
6. Alberto Contador (spanyol, Tinkoff-Saxo) +4:04
7. Robert Gesink (holland, LottoNL-Jumbo) +5:32
8. Tony Gallopin (francia, Lotto Soudal) +7:32
9. Vincenzo Nibali (olasz, Astana) +7:47
10. Bauke Mollema (holland, Trek) +8:01