Contador egy bukás miatt elszállt a Touron

2015.07.22. 18:05

Simon Geschke egy hosszú szökés után nyerte a Tour de France első Alpokban rendezett szakaszát. A sárga trikós Chris Froome ellen ugyan indítottak néhány támadást, de könnyedén leszerelte azokat. Alberto Contador egy defekt és bukás miatt több mint két percet veszített.

A Tour de France második pihenőnapja után már az Alpokban folytatta a mezőny a versenyt egy kemény hegyi szakasszal, az öt kategorizált emelkedő között volt a 2250 méter magas Col d’Allos, majd utána a Pra Loup (1620 m), ahol a hegyi befutó volt kijelölve.

A 161 kilométeres etap elején egy 28 fős szökevénycsoport alakult ki, a zöld trikós Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) ismét benne volt az elmenésben, így néhány ponttal megint növelni tudta az előnyét a részhajrában.

A zöldnél azonban sokkal érdekesebb a sárga trikó sorsa. Az eddig nagyon erős Froome-ot minden lehetséges alkalommal meg kell támadnia közvetlen ellenfeleinek, ha azt akarják, hogy elveszítse az első helyet. Néhány kísérlet volt erre. Alberto Contador már nagyon korán, a céltól 75 kilométerre megindult, hogy faragjon a hátrányán. Csapattársa, Michael Rogers segítségével körülbelül fél percre el is ment Froome-tól, de a Sky kontrollálta a támadást, és a Movistarnak sem volt érdeke, hogy elmenjen Contador, így befogták a spanyolt.

Ekkora a szakasz első drámáján már túl is volt a mezőny, a betegséggel küzdő Tejay Van Garderen az összetett harmadik helyéről adta fel a Tourt.

A Col d'Allos-hoz közelítve megélénkültek az akciók, Vincenzo Nibali (Astana) robbantott, az olasz néhány másodperccel hamarabb szerette volna megkezdeni a lejtőt, hogy ott technikás lejtmenettel még összehozzon némi előnyt. Nibali azonban nem tudott meglépni. Froome, Alejandro Valverde, Nairo Quintana és Contador tapadtak rá. Utóbbi aztán nehéz helyzetbe került, bukott, így kétperces hátrányba került. A spanyol aztán nagy üldözésbe kezdett, először a Peter Sagantól kapott kerékpárral, de nem tudta befogni Froome-ékat. Összetettben visszacsúszott, a harmadik helyre előrelépő Valverde mögött több mint két és fél perccel áll, alighanem már dobogós sem lesz a Touron.

A szakaszgyőzelemért Simon Geschke hajtott emberfelettit, a Giant-Alpecin bringása még a Col d'Allos teteje előtt hagyta ott szökevénytársait, hogy aztán a lejtmenetben és a Pra Loupon is tartani tudja őket. Andrew Talansky 32 másodpercet, Rigoberto Uran 1:01-egyet kapott tőle.

A Pra Loupon Quintana betámadta Froome-ot, de nem volt igazán átütő az akciója, a sárga trikós könnyen szerelte a kísérletet, majd a célhoz közeledve ő váltott tempót, amit már csak az összetett második helyén álló kolumbiai tudott átvenni.

Eredmények:

17. szakasz, Digne-les-Bains-Pra Loup 161 km

1. Simon Geschke (német, Giant-Alpecin) 4:12:17
2. Andrew Talansky (amerikai, Cannondale-Garmin) +00:32
3. Rigoberto Uran (kolumbiai, Etixx-Quick-Step) +1:01
4. Thibaut Pinot (francia, FDJ) +1:36
5. Mathias Frank (svájci, IAM Cycling) +1:40

Összetett:

1. Christopher Froome (brit, Sky) 69:06:49
2. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) +3:10
3. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) +4:09
4. Geraint Thomas (brit, Sky) +6:34
5. Alberto Contador (spanyol, Tinkoff-Saxo) +6:40
6. Robert Gesink (holland, LottoNL-Jumbo) +7:39
7. Vincenzo Nibali (olasz, Astana) +8:04
8. Mathias Frank (svájci, IAM Cycling) +8:47
9. Bauke Mollema (holland, Trek) +1:47
10. Warren Barguil (francia, Giant-Alpecin) +13:08