Gusztáv
-4 °C
1 °C

Erre várt mindenki a Touron: egymásnak estek a nagyok

2015.07.24. 18:12

A 19. szakaszig kellett várni, hogy a Tour de France a favoritok látványos küzdelméről szóljon. Vincenzo Nibali nagy szökéssel nyerte a a szakaszt. Nairo Quintana végre le tudta gyűrni a sárga trikós Chris Froome-ot egy hegyen.

Romain Bardet csütörtöki teljesítményével óriási sikert ért el, de ezzel együtt elég nehéz helyzetbe is került. Az AG2R versenyzője a szakaszgyőzelem mellett a pöttyös trikóra is bejelentkezett, a különversenyben neki és Joaquim Rodrigueznek is ugyanannyi pontja lett. A hátralévő alpesi szakaszokon tehát a hegyek királya címre is hajthat Bardet, de mivel az összetett legjobb tíz versenyzője közé is bekerült, korlátozottá váltak a lehetőségei. Nem sok esélye maradt arra, hogy bekerüljön egy-egy elmenésbe.

Rodrigueznek óriási hátránya miatt ilyen problémái nem voltak, ezért magától értetődő volt, hogy benne volt a 19. szakasz első szökésében, és elsőként mászta meg a három monumentális hegy közül az elsőt. Bardet-nak pont sem jutott, de úgy gondolta, hogy a következő, kiemelt kategóriás hegy az övé lehet, ezért már a lejtmenetben próbáltak meglógni Rigoberto Urannal.

Nem volt életképes a próbálkozás, hamarosan egy 21 fős elmenés alakult ki, ebben hajtott Rodriguez is, valamint Pierre Rolland, akinek még az az iram is gyenge volt, az élre állt, és egyedül kezdte megmászni a Col de la Croix de Fer-t.

A főmezőnyben óriási volt a tempó, Alberto Contador és Alejandro Valverde is megszaggatta a sort ritmusváltásával. A sárga trikós Chris Froome több segítője is leszakadt az első hegyen, csak a lejtőn rázódott újra össze a Sky. A következő emelkedőn az Astana állt az élre, és kezdte meg a fárasztást.

Nyolcvan kilométer megtétele után Valverde indult meg ígéretesen egy meredek részen, de 10-15 másodperces előnye két kilométer alatt elolvadt. Froome nehéz pillanatokat élt meg, az emelkedőn mechanikai probléma miatt megállt, lemaradt az élcsoporttól, sok energiát felemésztve tudta magát visszaküzdeni. Nibali ezt használta ki, és azonnal ritmust váltott, jó iramban ott is hagyta a többi favoritot. A Croix de Ferig egy perc előnyt hozott össze, majd lefelé is gyorsabb volt, utolérte Rolland-t, és megduplázta a különbséget.

Bardet és Thibaut Pinot üldözte őket, előbbi közben átvette a vezetést Rodrigueztől, két hegyen is pontokat gyűjtött, míg riválisa egyet sem.

Rolland nem bírta el Nibali tempóját, így szép lassan leszakadt az utolsó hegyen, miközben elültek hátul a Froome elleni támadások. A Tinkoff-Saxo ment tempót, hogy Nibalival szemben védjék Contador ötödik helyét.

Az utolsó öt kilométerig kellett várni, hogy betámadják Froome-ot. Quintana indított nagyon jó ütemben, ellenfelei képtelenek voltak átvenni a sebességét. A sárga trikós vezetésével egy kisebb csoport kialakult, de pár száz méter után mindenki leszakadt. Froome 10-15 másodpercen tudta tartani Quintanát három kilométeren át, a végére azonban fél percet kapott a kolumbiaitól. Froome-nak azonban így sem nagyon kell aggódnia a sárga trikóért. Ezt az előnyt a vasárnapi hegyi szakaszon nem tudja elveszíteni.

Nibalihoz is nagyon közelítettek, de a magát széthajtó olasz végig koncentrált maradt, nem omlott össze az utolsó kilométerekre. Sikeres szökésével az összetettben is sokat javított, a hetedikről a negyedikre jött fel. 

Eredmények:

19. szakasz, Saint-Jean-de-Maurienne–La Toussuire 138 km
1. Vincenzo Nibali (olasz, Astana) 4:22:53
2. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) +44 mp
3. Christopher Froome (brit, Sky) +1:14
4. Thibaut Pinot (francia, FDJ) +2:26
5. Romain Bardet (francia, AG2R)
6. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar)
7. Bauke Mollema (holland, Trek)
8. Robert Gesink (holland, LottoNL-Jumbo)
9. Alberto Contador (spanyol, Tinkoff-Saxo)
10. Samuel Sanchez (spanyol, BMC)

Összetett:

1. Christopher Froome (brit, Sky)78:37:34
2. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) +2:38
3. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) +05:25
4. Vincenzo Nibali (olasz, Astana) +6:44
5. Alberto Contador (spanyol, Tinkoff-Saxo) +7:56
6. Robert Gesink (holland, LottoNL-Jumbo) +8:55
7. Mathias Frank (svájci, IAM Cycling) +12:39
8. Bauke Mollema (holland, Trek) +13:22
9. Romain Bardet (francia, AG2R) +14:08
10. Pierre Rolland (francia, Europcar) +17:27