Tökéletes volt a támadótaktika, de a sárga trikós túlélte

2015.07.25. 17:13

Óriási taktikai csatát hozott a Tour de France huszadik szakasza, a Movistar mindent megtett, hogy Nairo Quintanaé legyen a sárga trikó, de Chris Froome-ék nagyon jól védekeztek. A Sky kerékpárosa második Tour-győzelmét ünnepelheti. Az Alpe d'Huezen végződő hegyi szakaszt Thibaut Pinot nyerte.

A Tour de France-on Chris Froome úgy kezdhette a hegyi szakaszt, hogy ha nem roppan meg látványosan, akkor vasárnap Párizsban is rajta marad a sárga trikó. A második Nairo Quintana 2 perc 38 másodperccel volt mögötte összetettben.

A kolumbiai hegyimenő megígérte, támadni fog a két kiemelt kategóriás hegyet is tartalmazó etapon, megpróbálja a lehetetlent. A Movistar tényleg bátor volt, a 110,5 kilométeres etap felénél sem voltak, amikor elindították az akciót. A Croix de Fer emelkedőjén előbb Alejandro Valverde hagyta ott a sárga trikós csoportját, majd egy kilométer után Quintana is elhúzott Froome-éktól.

A tempó pokoli volt, gyorsan leapadt az élcsoport, egy idő után már csak Vincenzo Nibali tudott Froome-mal maradni. Sokan összeomlottak, a Sky segítői és Alberto Contador is nehezen találtak magukra. Nibaliék 10-15 másodperccel követték az összedolgozó Valverdét és Quintanát. A csúcs után pár kilométerrel azonban már együtt haladt a négyes, majd a lejtmenet végén már újra egy nagyobb csoport hajtott együtt, és a tempóból is visszatettek, így 80 kilométer után a szakasz elején szökő Alexandre Geniez (FDJ) négyperces előnnyel vághatott neki az Alpe d'Hueznek.

A legendás hegy elején Quintana újra akcióba lendült, kétszer is elszakadt pár másodpercre, de a Sky felhúzta rá Froome-ot. A harmadik próbálkozás már sikeres volt, Quintana elhúzott, és a korábban meginduló Valverdével tekertek, majd a szökésből lemaradó másik csapattársa, Anacona segített be neki. A sárga trikós nem pánikolt be, két segítőjével saját tempóban mászta a hegyet. Quintanának körülbelül tíz kilométere volt arra, hogy eltüntesse a 2:38-as különbséget. Ez nem tűnt reálisnak, de legalább egy szakaszt akart nyerni a kolumbiai.

Az élen ekkor Ryder Hesjedal és Thibaut Pinot kínozta meg egymást, többször is megpróbálták leszakítani egymást. Pinot bírta jobban a párharcot, leszakította a kanadait, de a szakaszgyőzelemben nem lehetett biztos, mert Quintana óriási lendülettel haladt a hegyen. Pinot azonban óriásit szenvedve mindig tudott valahonnan erőt meríteni, így végül 18 másodperces előnnyel nyerte a szakaszt. Quintana mögött Hesjedal lett a harmadik.

Froome és Valverde jött meg a negyedik-ötödik helyen, 1 perc 20 másodpercet kaptak Quintanától. A kolumbiai ezzel és a második helyért járó hat bónusz másodperccel elég szorossá tette a Tourt a végére, összetettben 1:12-vel kapott ki Froome-tól, aki a hegyek királya címet is megnyerte. A harmadik helyet Valverde szerezte meg. Mivel Nibali az Alpe d'Huez elején defektet kapott, nem is kellett nagyot küzdenie, hogy megőrízze a pozicióját.

Eredmények:

20. szakasz, Modane Valfréjus-Alpe d'Huez 110,5 km
1. Thibaut Pinot (francia, FDJ.) 03:17:21
2. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) +18 mp
3. Ryder Hesjedal (kanadai, Cannondale-Garmin) +41
4. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) +1:38
5. Christopher Froome (brit, Sky)
6. Pierre Rolland (francia, Europcar) +1:41
7. Richie Porte (ausztrál) +2:11
8. Winner Anacona (kolumbiai, Movistar)  +2:32
9. Wouter Poels (holland, Sky) +2:50
10. Ruben Plaza Molina (spanyol, Lampre-Merida)

Összetett:
1. Christopher Froome (brit, Sky) 81:58:33
2. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) +1:12
3. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) +05:25
4. Vincenzo Nibali (olasz, Astana) +8:36
5. Alberto Contador (spanyol, Tinkoff-Saxo) +9:48
6. Robert Gesink (holland, LottoNL-Jumbo) +10:47
7. Bauke Mollema (holland, Trek) +15:14
8. Mathias Frank (svájci, IAM Cycling) +15:39
9. Romain Bardet (francia, AG2R) +16:00
10. Pierre Rolland (francia, Europcar) +17:30