Még le sem tesztelték a gyógyszert, máris doppingolnak vele

2015.07.30. 16:52

Rövid időn belül két kerékpáros is olyan gyógyszerrel bukott le doppingellenőrzésen, amelyet még hivatalosan be sem vezettek a piacra, csak kísérleti fázisban van. A feketepiacon azonban már minden kapható.

Az olasz Fabio Taborrét és a chilei Carlos Oyarzunt is azzal vádolják, hogy az egyelőre FG-4592 néven futó gyógyszerrel növelte meg vörösvérsejtjeinek számát. A módszer nem ismeretlen a doppingolásban, de az FG-4592-nek lehetnek veszélyei. A gyógyszert még sehol sem engedélyezték emberi használatra.

Az FG-4992-őt két gyógyszergyár, az AstraZeneca és a Fibrogen is teszteli, már a végső fázisnál járnak, de ami meglepőbb, hogy a New York Times szerint legalább másik három cég árulja a szert. Pofonegyszerű hozzájutni, simán meg lehet rendelni a neten, és házhoz is szállítják.

Az egyik cég képviselője nyilatkozott is a lapnak. Azt mondta, a vevőnek írásban kell nyilatkoznia, hogy csak kutatási célból használja fel a gyógyszert. Szállítani pedig csak egyetemekre vagy kutatóintézetekhez szoktak.

Az FG-4592 szájon át szedik, a vörösvértest-termelést és az EPO-elválasztást segíti elő, tehát több oxigént képes szállítani a vér a dopping segítségével.