TdH: hőség, macskakő és dombok rázták szét a mezőnyt

2015.08.05. 20:13

A Tour de Hongrie első szakaszán szökésből nyert a szlovák Maros Kovac, a legjobb magyar, Kusztor Péter is benne volt az elmenésben, végül hatodik lett.

A Tour de Hongrie a keddi prológ után a Szombathely és Keszthely között kijelölt 112 kilométeres szakasszal folytatódott. Ahogy több versenyző elmondta, a hatnapos verseny bármelyik szakaszon eldőlhet, így az első etapon is sok akcióra lehetett számítani. Az első támadás körülbelül tíz kilométer után jött, de senkit nem engedték meg meglépni. Kicsivel később a norvég Adrian Gjolberg (Team Fixit.no) hozott össze 20 másodperc körüli előnyt, de őt is hamar befogták.

A következő támadás viszont már ígéretesnek tűnt, egy hétfős, magyar bringásokból is álló csoport szakadt el, majd nem sokkal később még hárman csatlakoztak hozzájuk. Kusztor Péter (Amplatz-BMC), Janis Dakteris (Differdange-Losch), Filutás Viktor (Utensilnord), Kiskó Gábor (Veloki Team), Mariaus Hafsaas (Team Fixit.no), Robert-Jan Mol (West Frisia) és Ruben Dorren (West-Frisia), Maros Kovac (Kemo-Dukla Trencin), Maximilan Kuen (Amplatz-BMC) és Ivan Sztevics (Szerbia) hetven kilométer letekerése után 1 perc 55 másodperccel haladt a főmezőny előtt.

Fotó: Vanik Zoltán/TdH

Az előny fogyni kezdett a cél felé közelítve, de még mindig elég volt ahhoz, hogy már a keszthelyi körözés előtt taktikázni kezdjenek a szökevények. Egy támadás után széthullott a tízfős csoport, csak hatan, köztük Kusztor maradt az élen. A nehéz, emelkedőkkel tarkított, helyenként macskaköves körpályán aztán a szlovák Maros Kovac tekert a legjobban, ő szerezte meg a szakaszgyőzelmet és ezzel együtt a sárga trikót is.

„Nagyon meleg volt ma, így a rövid táv ellenére is nehéz volt ez az etap. Szerencsére sikerült belekerülnünk a nap szökésébe az egyik csapattársammal együtt. Patrik Tybor rengeteget segített nekem, így volt esélyem megindulni a körpályán” – nyilatkozta Kovac.

Kusztor Péter 23 másodperces hátránnyal, a hatodik helyen futott be, ezzel megőrizte esélyét az összetett győzelemre. „Nehéz nap volt a mai, többen is megpróbáltak belekerülni a nap szökésébe. Nekem az egyik csapattársammal sikerült, és bár a körpályán egy kissé leszakadtam, de végül is sikerült hazaérnünk. Maros Kovac nagyon erős versenyző, főleg a síkon, jól ismerjük más külföldi versenyekről. Holnap sem lesz könnyű dolgunk, ma nekem sikerült elszöknöm, holnap viszont lehet, hogy másnak jön össze. Még semmi sem dőlt el” – mondta Kusztor, aki az összetett versenyben a hatodik helyről folytathatja.

Fotó: Vanik Zoltán/TdH

A főmezőny több mint egy perces hátránnyal érkezett a célegyenesbe, klasszikus sprintre a szűk egyenesben nem volt lehetőség, de másik olimpikonunk, a londoni induló Lovassy Krisztián így is jól helyezkedett, végül a szakasz tizedik helyét csípte el.

A nap két hegyi hajráját a norvég Hafsaas nyerte meg, így ő viselheti a piros trikót, míg a gyorsasági pontverseny első helyén a szakaszgyőztes Kovac áll, így övé lett a sárga mellett a zöld trikó is. A legjobb 23 évnél fiatalabb bringásnak járó fehér trikó a prológ győztesén, a német Polzneren feszül majd.

Csütörtökön délelőtt a karaván autóval megy át Keszthelyről a rajt helyszínére, a verseny kora délután, 13:30-kor a Balatonföldvár és Kecskemét közötti 200 kilométeres szakasszal folytatódik. A papírforma mezőnybefutót, vagyis a sprinterek csatáját ígéri.

Eredmények:

1. szakasz, Szombathely–Keszthely (112 km):
1. Maros Kovac (szlovák, Dukla Trencin) 2:19:36
2. Janis Dakteris (lett, Differdange-Losch) 6 másodperc hátrány
3. Patrik Tybor (szlovák, Dukla Trencin) 8 mp. h.
4. Ivan Sztevics (Szerbia) 16 mp h.
5. Oostra Folkert (holland, West-Frisia) 18 mp h.
6. Kusztor Péter (magyar, BMC-Amplatz) 23 mp. h.
7. Jan Tratnik (szlovén, BMC-Amplatz) 1:11 perc h.
8. Filip Eidsheim (norvég, Fixit.no) azonos idővel
9. Manuel Porzner (német, Stölting) a. i.
10. Lovassy Krisztián (magyar, Differdange-Losch) a. i.


Összetett:
1. Maros Kovac (szlovák, Dukla Trencin) 2:20:50
2. Patrik Tybor (szlovák, Dukla Trencin) 7 mp. h.
3. Janis Dakteris (lett, Differdange-Losch) 8 mp h.
4. Ivan Sztevics (Szerbia) 17 mp h.
5. Oostra Folkert (holland, West-Frisia) 22 mp h.
6. Kusztor Péter (magyar, BMC-Amplatz) 23 mp. h.
7. Manuel Porzner (német, Stölting) 1:09 p h.
8. Jan Tratnik (szlovén, BMC-Amplatz) 1:10 p h.
9. Filip Eidsheim (norvég, Fixit.no) 1:11 p h.
10. Henrik Sandal (norvég, Fixit.no) 1:12 p h.
11. Lovassy Krisztián (magyar, Differdange-Losch) 1:13 p h.