TdH: a királyetapon legkirályabb sörrel befutni

2015.08.08. 22:12

A Tour de Hongrie szombati szakasza a Kékestetőn dőlt el, pokoli meleg, durva emelkedő, eufória, lelkes szurkolók, akik ott küzdöttek, ahol a profik.

Amíg Magyarország határait nem hagyja el a Tour de Hongrie, addig bérelt helye lehet egy olyan szakasznak, amelynek a célját a Kékestetőn jelölik ki. Ennél magasabbra képtelenség itthon biciklivel felmászni, és bármelyik irányból is jönnek a kerékpárosok, a hosszú mászás és a durva emelkedő adott. Tökéletesen alkalmas arra, hogy itt dőljön el a verseny.

A királyetap mindegyik körversenyen kitüntetett figyelmet kap, itthon sem lehet másképp. Értő közönségről pedig pofonegyszerű módon gondoskodtak a szervezők. A Gyöngyösről Kékestetőig tartó Csúcstámadáson bármelyik amatőr bringás megtudhatta, hogy milyen is közel húsz kilométeren, versenykörülmények között csak felfelé menni a pokoli hőségben.

A gyöngyösi rajtnál azzal borzasztják el az indulókat, hogy a levegő 36 fokos, de nyugi, az aszfalt meg 60 felett van, és ezt érezni is fogjuk. Nem tévedtek nagyot. A Mátrát szeretem úgy elképzelni, hogy az egy olyan hegység, amely ki sem látszik az erdőből, és még nyáron is hűvös van a fák árnyékában. Van, ahol ez biztosan működik, de a felfelé vezető út, szinte mindenhol kitett, perzsel a nap. A hegymenetben így leginkább azon megy a sakkozás, hogy az ember, mivel jár jobban, hogy a nála lévő kulacs vizet magára öntse, vagy inkább megigya. Persze egyik sem segít túl sokat.

Mátraháza után végre már fák alatt tekerhetünk, de túl sok örömet nem ad, innen gorombul be nagyon az emelkedő, olykor tíz százaléknál is meredekebb. Itt mintha az amatőröknél, a mezőny közepén is új verseny kezdődne, mindenki nekiront a meredeknek, hogy aztán állandó tempóban jusson föl a csúcsig. Ez a Kékes egyik nehézsége is, hiába enyhül olykor az emelkedő, nem könnyű gyorsabb ritmust találni akkor sem.

Fotó: Vanik Zoltán/bringasport.hu

A Karcagról induló profi mezőny is az utolsó bő három kilométeren, Mátraháza után döntötte el a szakaszgyőzelmet. Még nem is látni a bringásokat a célegyenesben, de ahogy felmorajlik a több száz, a csúcson maradt amatőr kerékpáros, már tudni lehet, pillanatok alatt befutó lesz. A legjobban Andi Bajc (Amplatz-BMC) bírta a végét, két másodperccel megelőzi Patrk Tybort (Dukla Trencin), a legjobban a negyedikként befutó Tom Thill örülhet, teljesítményével átvette a sárga trikót. Aztán egymás után érkeznek a bringások, a nap legjobb magyarja, Lovassy Krisztián az ötödik helyen. Kap is az ovációból, ahogy minden célba érő, sokak arcán látszik a szenvedés, de az is, hogy a közönség eufóriája átragadt rájuk, vannak, akik a sokadik helyért is kivágnak egy sprintet.

Fotó: Vanik Zoltán

Az eredményhirdetés után az amatőrök legurulnak a hegyről, és össze is találkoznak TdH-indulókkal, akik ki tudja, miért felfelé tekeréssel vezetnek le a legkeményebb nap után. A Kékesen egyelőre még nincs akkora őrület, mint a Tour de France-on, az Alpe d'Huez-en, de néhány elem már megvan, pár útfelfestés, és Ruttkay Zoltán is meghúzta azt, amit Adam Hansen szokott, egy dobozos sörrel tekert át a célvonalon.

Eredmények:

4. szakasz, Karcag–Kékestető (145 km):
1. Andi Bajc (szlovén, BMC-Amplatz) 3:33:46
2. Patrik Tybor (szlovák, Dukla Trencin) 2 másodperc hátrány
3. Moritz Backofen (német, Team Stölting) 7 mp h.
4. Tom Thill (luxemburgi, Differdange-Losch) 11 mp h.
5. Lovassy Krisztián (magyar, Differdange-Losch) 31 mp h.
6. Vígh Zoltán (magyar, Veloki Team) 38 mp h.
7. Marko Sztankovics (Szerbia) 45 mp h.
8. Axel Costa Soria (spanyol, Start-Massi) 51 mp h.
9. Marc Vilanova (spanyol, Start-Massi) 57 mp h.
10. Adne van Engelen (holland, West-Frisia) azonos idővel
14. Filutás Viktor (magyar, Utensilnord) 1:12 perc h.
16. Kusztor Péter (magyar, BMC-Amplatz) 1:30 p. h.
18. Móricz Dániel (magyar, Utensilnord) 1:42 perc h.
19. Ábrók Norbert (magyar, DKSI) a. i.

Összetett:
1. Tom Thill (luxemburgi, Differdange-Losch) 13:08:51
2. Andi Bajc (szlovén, BMC-Amplatz) 50 mp h.
3. James Early (új-zélandi, Team Stölting) 1:51 p h.
4. Patrik Tybor (szlovák, Dukla Trencin) 2:02 p. h.
5. Folkert Oostra (holland, West-Frisia) 2:11 p h.
6. Moritz Backofen (német, Team Stölting) 3:19 p h.
7. Stefan Stefanovics (Szerbia) 3:27 p h.
8. Johan Coenen (belga, Differdange-Losch) 3:37 p h.
9. Lovassy Krisztián (magyar, Differdange-Losch) 3:39 p h.
10. Kusztor Péter (magyar, BMC-Amplatz) 3:49 p. h.
13. Vígh Zoltán (magyar, Veloki Team) 3:58 p h.
20. Ábrók Norbert (magyar, DKSI) 4:55 p h.

Összetett verseny a Bringasport Nagydíjért: 1. (sárga mezben) Tom Thill
Gyorsasági pontverseny a www.szelektalok.hu Nagydíjért: 1. (zöld mezben) Marek Canecky
Hegyi pontverseny a Kunságszesz Zrt. Nagydíjért: 1. (piros mezben) Marius Hafsaas
A legjobb U23-as versenyző az OTP Bank Nagydíjért: 1. (fehér mezben) Moritz Backofen