Sokkoló tömegbukás a Vueltán: kómában az egyik bringás

2015.08.29. 18:47

Rengeteg és bukás volt a Vuelta a Espana nyolcadik szakaszán, sérülések miatt több kerékpáros feladta a versenyt. Kris Boeckmanst mesterséges kómába helyezték. Jasper Stuyven (Trek) mezőnyhajrában nyerte meg a szakaszt.

A Puebla de Don Fadrique és Murcia közötti 182,5 kilométer nem tűnt túl nehéznek, 110 kilométert jóformán csak lejtmenetben kellett megtenni, de egy tömegbukás és a szakasz végén két harmadik kategóriás emelkedő mozgalmassá tette a versenyt.

Ötven kilométer volt hátra, amikor nagyon sokan elestek a mezőnyben egy városi szakaszon. Kris Boeckmans állapota volt a legsúlyosabb, elveszítette az eszméletét, az aszfalton stabil oldalfekvésbe helyezték, őt kórházba is szállították.

Frissítés: a Lotto-Soudal kerékpárosa súlyos sérüléseket szenvedett, arccsontjai, bordái törtek, kilyukadt a tüdeje. A murciai kórházban ezért pár napig várhatóan mesterséges kómában tartják majd Boeckmanst, aki valószínűleg azért esett el, mert kátyúba hajtott, mikor kulacsából ivott.

Tejay van Garderen is nagyon szenvedett, valószínűleg eltörte a kulcscsontját, a Tour után egy újabb háromhetest kellett feladnia. Nacer Bouhanni is hasonlóan járt, egész szezonja szerencsétlenül alakult. A francia bajnokságon, a Touron és a Vueltán is többször bukott, ő is kiszállt. A hegyeken nagy formában tekerő Dan Martin sem tudta folytatni a versenyt a bukás után.

A baleset szétszedte a mezőnyt, a piros trikós Esteben Chaves is elesett, de csapatával fel tudta küzdeni magát a főmezőnyhöz, amelyet Tinkoff-Saxo vezetett. Peter Sagan jó eséllyel pályázhatott szakaszgyőzelemre.

A Cresta del Gallo nem egy nehéz hegy, de a szűk utak és a trükkös lejtmenetek miatt veszélyesnek bizonyult. A szökésben lévő Howes is itt bukott, majd Rojas is elesett, amikor másodjára teljesítette a hegyet a mezőny.

A céltól tíz kilométerre, Kenny Elissonde (FDJ) and Alberto Losada (Katyusa) még 24 másodperces előnyben volt, de a Tinkoff óriási tempót diktált. Sagant azonban nem tudták elvinni a célig, egy kísérő motoros miatt bukott.

Az utolsó két kilométeren a sorozatban tizenharmadik háromhetesét teljesítő Adam Hansen (Lotto) támadott, de nem volt esélye, hatszáz méterre a céltól megfogták. A nagyjából 30 főre fogyatkozó főmezőnyből Styvent bírta a legjobban a végét.

Eredmények:

8. szakasz
1. Jasper Stuyven (belga) Trek Factory Racing
2. Pello Bilbao (spanyol) Caja Rural-Seguros RGA
3. Kévin Reza (francia) FDJ.fr
4. Giovanni Visconti (olasz) Movistar Team
5. Youcef Reguigui (algír) MTN - Qhubeka
6. Tosh Van Der Sande (belga) Lotto Soudal
7. Julien Simon (francia) Cofidis, Solutions Credits
8. Pieter Serry (belga) Etixx - Quick-Step
9. Jose Joaquin Rojas (spanyol) Movistar Team
10. Nicolas Roche (ír) Team Sky

Összetett:
1. Esteban Chaves (Col) Orica GreenEdge 31:12:18
2. Tom Dumoulin (holland) Team Giant-Alpecin 0:00:10
3. Nicolas Roche (ír) Team Sky 0:00:36
4. Alejandro Valverde (spanyol) Movistar Team 0:00:49
5. Joaquim Rodriguez (spanyol) Team Katusha 0:00:56
6. Nairo Quintana (kolumbiai) Movistar Team 0:00:57
7. Fabio Aru (olasz) Astana Pro Team 0:00:57
8. Daniel Moreno Fernandez (spanyol) Team Katusha 0:01:18
9. Domenico Pozzovivo (olasz) AG2R La Mondiale 0:01:19
10. Mikel Nieve (spanyol) Team Sky 0:01:21