Mit keres a nyereg alatt egy 13-as nyerő golyó?

2015.09.14. 11:14

Adam Hansen új rekordot állított fel a kerékpárosok között, a Vuelta a Espana teljesítésével ő lett az első, aki 13 háromhetes körversenyt teljesített sorozatban.

Hansen az idei Tour de France-on állította be a spanyol Bernardo Ruíz rekordját, mindketten 12 Grand Tourt teljesítettek (bővebben itt olvashat erről), igaz az ötvenes években versenyző Ruíznak könnyebb dolga volt, mert akkoriban a Vuelta még csak két hétig tartott.

Az új rekorder a 2011-es Vueltán kezdte ma már egyedülálló szériáját, azóta minden spanyol körversenyen, Giro d'Italián és Touron hajtott, de ahogy elmondta, csak a a hatodik-hetedik háromhetese után kezdett el gondolkodni arról, hogy akár új csúcsot is felállíthat. Sikerült neki, ezalatt több mint 43 ezer versenykilométert tekert le.

Hansen tudja, hogy teljesítményéhez óriási szerencse is kellett. Sem betegség, sem sérülés miatt nem kellett kiszállnia versenyből. Persze volt olyan, mint az idei Tour, hogy egy bukás után sérülten tekert, de minden fájdalmat elviselve nem adhatta fel. Egyik titkának azt tartja, hogy viszonylag sokat pihen a versenyidőszakban.

„Fizikailag a 2012-es Vuelta volt a legnehezebb, mert az volt az első szezon, amikor három Grand Tourt tekertem végig, és nagyon kimerültem. Addig indulok a Grand Tourokon, míg le nem esek a biciklimről. Az egyetlen, amit sajnálok, hogy nem tudok más klassz versenyeken indulni, de ki tudja, egyszer még arra is lesz alkalmam" – nyilatkozta Hansen csapata honlapján.

A Vuelta utolsó szakaszán, vasárnap a Lotto kerékpárosai egy 13-as számmal festett golyóval (a főszponzor lottóhúzásnál használatos golyóját másolva) tekertek a nyergük alatt. Ezzel tisztelegtek Hansen előtt, és a verseny közben megsérült, sokáig kómában lévő csapattársuk, Kris Boeckmans előtt.