Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Csak várt, várt és várt, aztán megnyerte a kerékpár-vb-t Sagan

2015.09.27. 22:27

A szlovák Peter Sagan nyerte a richmondi országúti kerékpáros világbajnokság mezőnyversenyét. Sagan az utolsó nehezebb emelkedőn robbantott, és két kilométert kibírt egyedül a mezőny előtt.

A richmondi körpálya akár egy tavaszi klasszikus verseny része is lehetett volna, a 16,2 kilométeres kör végén két meredek emelkedő, ráadásul kockaköves szakaszok voltak. A favoritok között ezért is emlegettek olyan egynapos menőket, mint a belga Tom Boonent és Greg Van Avermaetet, a norvég Alexander Kristoffot, a német John Degenkolbot, vagy a spanyol Joaquim Rodriguezt. Az esélyesek között Sagant is emlegették, de ő a verseny előtt igyekezett hárítani, azt mondta, teljesen kiszámíthatatlan lesz a vb, bárkinek összejöhet, hiszen tavaly a lengyel Michal Kwiatkowskira sem sokan tettek volna.

Sagan ráadásul azért sem nyilatkozhatott túl magabiztosan, mert míg a legerősebb nemzetek kilenc kerékpárossal indulhattak, addig a szlovák válogatott csak három főből állt. Nem számíthatott igazán komoly segítségre. Ezért is versenyzett nagyon taktikusan, az utolsó pillanatig kivárt.

A 259 kilométeres verseny igazán az utolsó 40-en indult be, ekkor a dán válogatott állt az élre, fel is húzta a mezőnyt a szökevényekre. Az amerikai Taylor Phinney, a belorusz Szivcoj és a kanadai Boivin haladt addig elől. A következő akció szét is robbantotta a sort. A brit Ian Stannard a Libby Hill emelkedőjét nyomta meg, csak páran tudtak vele menni. Dani Moreno, Bonnen, a Costa Rica-i Amador, Elia Viviani, Bauke Mollema és a címvédő Kwiatkowski állt össze mögötte. Közel húsz másodperces előnyt hoztak össze, de a német csapat vezetésével felért rájuk a boly.

Tíz kilométerre a céltól Tyler Farrar és Szivcoj próbálkozott elmenéssel, de nem tudtak túl nagy előnyt összehozni. A Libby Hillen, négy kilométerre a céltól kezdődött a kegyetlen akciózás, az emelkedőt leggyorsabban a cseh Zdenek Stybar küzdötte le, mögötte Degenkolb helyezkedett, aztán szép sorban felzárkóztak rájuk a többiek is.

WK Wielrennen 2015 - Elite-Mannen - Peter Sagan World Champion

Két kilométerre a céltól Sagan szivárgott előre, és mindent beleadott az utolsó emelkedőn, egy darabig még Van Avermaet tartotta vele az iramot, de aztán ő sem bírta. Sagan teljesen kihajtotta magát, olykor úgy tűnt, elgörcsöli, de még maradt annyi benne, mint üldözőiben, kitartott a célig, három másodperc előnnyel világbajnok lett.

A mezőnyhajrát az ausztrál Michael Matthews nyerte a litván Ramunas Navardauskas előtt.

"Én ma csak vártam, vártam és vártam. A testvérem velem volt, a csapattársaim mindig ott voltak, ha történt valami. Elég őrült lett az utolsó kör, de azt gondoltam, már mindenki elég fáradt. Mindent beleadtam az utolsó macskaköves emelkedőn, és teljes gázzal nyomtam a célig. Tudtam, ha megfognának, már fáradt lennék a sprinthez. De jól időzített támadás volt. Sok kommentet láttam, amelyek arról szóltak, hogy ilyen hosszú verseny nem fekszik nekem, de most egy évig én viselem a világbajnoki trikót" – nyilatkozta a verseny után.

Eredmények:

1. Peter Sagan (Szlovákia)
2. Michael Matthews (Ausztrália)
3. Ramunas Navardauskas (Litvánia)
4. Alexander Kristoff (Norvégia)
5. Alejandro Valverde (Spanyolország)
6. Simon Gerrans (Ausztrália)
7. Tony Gallopin (Franciaország)
8. Michel Kwiatkowski (Lengyelország)
9. Rui Costa (Portugália)
10. Philippe Gilbert (Belgium)