Hétvégén ciklokrosszverseny lesz Veszprémben

2015.11.11. 11:51

A téli, terepkerékpáros szakág képviselőit, 16 kategóriában több mint másfélszáz ciklokrosszversenyzőt várnak hétvégén a veszprémi Gulya-dombra. A Veszprémi Kerékpáros Egyesület negyedszer rendezője a versenynek, a november 14-15-ei LOcarGO Pepperl+Fuchs Veszprém Cross a Magyar Kupa- és a SuperCross sorozat második állomása is egyben.

A rövid és intenzív ciklokrosszversenyek kelléke az országútihoz hasonló, szélesebb kerekekkel és terepgumival ellátott kerékpár. A verseny érdekessége, hogy az első befejezett kör ideje határozza meg, hogy hány kört kell majd teljesíteniük a versenyzőknek. A Magyarországon is népszerű versenyeket ősszel és télen rendezik. A szakág gyökerei a tizes-huszas évekig is visszanyúlnak, az első hivatalos világbajnokságot 1950-ben Párizsban rendezték.

A veszprémi pálya 3050 méteres, 35 méteres szintkülönbséggel.

„Egy húzósabb, hosszabb emelkedő van benne, egy rövid, felfutós szakasz, egy homokágy illetve látványosságként egy kamionplatóra is fel kell szaladniuk a kerekeseknek. A pálya vonalvezetését a nemzetközi normákhoz igazítjuk, nem lesz benne pihenős rész, aki nem hajt, az lemarad. Az elitek futama előtt szakágnépszerűsítő gyermekversenyt hirdetünk 1850 méteres pályán, ami viszonylag sík, de a homokágyat nekik is meghagyjuk. Szombaton délután három órától lesz az újdonságnak számító csapatverseny, vasárnap háromnegyed tizenegytől a hobbi-, női- és gyermekfutamokat rendezzük. Az elitek futamát vasárnap délután fél kettőtől rendezik, a férfiaknál Buruczki Szilárd és Pelikán János csatája várható" – foglalta össze Tóth András, a rendezvény főszervezője.