Kőbányán vehet újra lendületet az országúti kerékpár Magyarországon

2015.12.23. 13:59

Kőbánya Cycling Team néven új kerékpároscsapatot alapítottak, amely a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségnél kontinentális besorolást kaphat.

Kőbányán a Vuelte Sportiroda tíz éve szervezi a bringás életet, és 2010 óta aKőbányai Torna Clubban is eredményes szakmai munka folyik, már több korosztályos válogatott került ki az egyesületből. Erre is alapozva hozták most létre az új csapatot.

2016-ban elsősorban tehetséges fiatalokra építve a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségnél (UCI) regisztrálja a felnőtt/U23-as országúti csapatát. Az UCI kontinentális csapat bejegyzésével lehetőség nyílik arra, hogy - az egyébként továbbra is amatőr státuszban levő versenyzők – néhány komoly, nemzetközi versenyre is meghívást kapjanak. "Az a cél, hogy 2-3 éven belül komoly nemzetközi versenyeken is eséllyel induló csapat jöjjön létre. Valamint az, hogy ezzel a nemzetközi szinten is megvesse a lábát a magyar országúti kerékpársport. A Tour de Hongrie sikeres újraindulása volt az a lökés, ami kellett ahhoz, hogy a Kőbánya Cycling Team életre keljen. Szükség van magyar sikerekre, és magyar sztárokra is ahhoz, hogy a szurkolókhoz közelebb vigyük a kerékpársportot. Ehhez pedig kellenek a jól működő, stabil hátterű klubok. A Tour de Hongrie 2015-ös sikerének is köszönhetően több komoly csapat is formálódik hazánkban, és a Kőbánya Cycling Team vezetői nagyon szurkolnak a többiek sikeréért is. Az egészséges, klubok közötti verseny hozzájárul ahhoz, hogy az egész sportág elinduljon egy felfelé vezető úton, és a következő olimpián ismét ott lehessenek a magyar országúti bringások is." – áll a KTC közleményében.

A Kőbánya Cycling Team főtámogatója Eisenkrammer Károly, aki a napi működéshez szükséges pénzügyi hátteret adja. Kőbánya Polgármesteri Hivatala, és Kovács Róbert polgármester is lát lehetőséget abban, hogy a csapaton keresztül tegye a sportkedvelők számára vonzóvá Budapest X. kerületét – sőt, akár nemzetközi hírnevet is hozzon a városrésznek. A technikai háttérről, a kerékpárokról, az alkatrészekről, a ruházatról a csapat olasz támogatója, Fabio Bordonali gondoskodik, aki a menedzseri feladatokat is ellátja. A sportigazgató a közel húszéves gyakorlattal és komoly nemzetközi kapcsolatrendszerrel bíró Stubán Ferenc lesz.

A Kőbánya Cycling Team működését edzőként Specziár Viktor segíti. Nemzetközi versenyeken a csapatot Lóki Zoltán és ifjabb Stubán Ferenc képviseli. Nagy Zoltánra a támogatók és a szakmai stáb közötti kapcsolattartásban hárul majd feladat.

A Kőbánya Cycling Team mellett eddig nyolc versenyző kötelezte el magát: Filutás Viktor, Lengyel Zoltán, Lóki Bence, Móricz Dániel, Rózsa Balázs, Rutkai Zoltán, Tóth Attila és Zathureczky Márk. 2016. január 15-ig a kilencfős csapat minden versenyzőjével alá fogják írni a szerződést, ekkor mutatják be a csapatot a sajtónak is. Februárban már külföldi felkészülési versenyeken is rajthoz áll a csapat.