Már nem doppingolnak, inkább ráisznak a gyógyszerre

2015.12.29. 08:15

Luca Paolini szokatlan őszinteséggel tárta fel, milyen komoly lelki betegséggel és függőségekkel küzdött, de a Katyusa csapatorvosa arról is beszélt, hogy nem egyedi esetről van szó. A profi kerékpárosok között komoly problémát jelent a gyógyszerfüggőség és az alkoholizmus.

A profi kerékpárban szinte nem múlik el olyan hónap, hogy ne legyen doppingügy, de úgy tűnik, a tiltott szereken túl a legálisak használata is komoly problémákat jelez.

Luca Paolini arról számolt be, hogy több mint tíz évig az altatószerek rabja volt, mert a magánéleti problémáit és a profi sport által ránehezedő stresszt csak így tudta elviselni. Csapatorvosa, Massimo Besnati is próbált rajta segíteni.

A doktor a Gazzetta dello Sportnak azonban arról is beszélt, hogy Paolini esete csak egy a sok közül, ijesztő trend hódít a profi kerékpárosok között.

Az egyik legegyszerűbb drogos módszerrel ütik ki magukat: ráisznak a gyógyszerre.

„Ha Pinokkió lennék, azt mondanám, hogy legyőztük a doppingot, de ma az altatók használata még annál is rosszabb és elterjedtebb. Ezek hatása jobban kihat a személyiségre, mint a sportoló szervezetére. De még ennél is rosszabb, amikor alkohollal használják: robbanásszerű hatása van, ez szörnyű" – nyilatkozta Besnati.

Az orvos azt mondta, ezt a módszert leginkább a fiatal kerékpárosok használják, akik elég sokat is isznak. Egy másik terjedőben lévő módszer a bagó rágása, aminek nikotintartalma élénkítő hatással van a fogyasztóra. A Snus néven ismert cuccot használják (sok, főleg skandináv hokikapus is ezt rágja meccseken, ezután köpnek látványosan színeset), és sok bringásnak ettől piros és duzzadt az ínye tekerés közben.

„A bringások a stressz és az egyre növekvő fáradtság miatt nyúlnak ezekhez a többszakaszos versenyeken. Most, hogy már nincsenek gyógyászati regenerációs szerek, és vannak olyan versenyzők, akik nemet mondanak a gyógynövényekre, szenvednek a regenerációval. Ha fáradt vagy, akkor még azért is küzdesz, hogy aludni tudj. Nézzük csak meg egy Grand Tour utolsó hetét, mindenki csont és bőr" – mondta Besnati.

Az orvos azt is elmondta, hogy Paolini nagyon erős, komoly függőséget kialakító altatót használt. A kerékpáros ördögi körbe került, az altatók hatását reggelente öt-hat kávé (180-200 mg koffein) elfogyasztásával próbálta semlegesíteni. De ezzel csak azt érte el, hogy egyre nagyobb adagokat vett be az altatókból is.