Magyar pályakerékpáros a világbajnokságon

2016.01.20. 12:28

Kijutott a március elején Londonban sorra kerülő pályakerékpáros világbajnokságra Szalontay Sándor, így 2004 után lesz újra magyar versenyző az elitmezőnyben. A vb az olimpiai kvalifikációs sorozat egyik fontos állomása.

A hazai szövetség szerdai közleménye szerint az indulási jog megszerzéséhez a nemzetközi szövetség világkupa-sorozatának futamain kellett jól szerepelni, az összesített pontverseny helyezéseit vették figyelembe.

Szalontay tavaly sprintben és keirinben szerzett indulási jogot a vk-sorozatra, de utóbbi versenyszámban csak 40. lett összetettben, a vb-kvalifikációhoz viszont a legjobb 21-ben kellett volna végeznie.

Sprintben azonban sokkal jobban teljesített a Bátorfi-Agria KTK kerékpárosa, aki a vk-sorozat utolsó, hongkongi állomásán 17. lett, ezzel az összetett pontverseny 30. helyén zárt, s ez éppen elég volt ahhoz, hogy kijusson a vb-re.

Szalontay így a világ legjobb 30 sprintere között versenyez majd március 2. és 6. között a londoni vb-n. Olimpiai indulási jogot a 2014 nyara és 2016 nyara között elért eredményekkel lehet szerezni, sprintben egyéniben öten szerezhetnek kvótát Európából. Legutóbb - 2004-ben - Szabolcsi Szilvia képviselte a magyar színeket pályakerékpáros vb-n, írta az MTI.