Két bringás elég hülye módon ejtette foglyul egymást a vb-n

2016.01.31. 17:37

A belga Wout Van Aert óriási versenyzéssel nyerte meg a Zolderben rendezett ciklokrossz világbajnokságot. A féltávnál úgy tűnt, hogy egy elképesztő baleset miatt elszáll.

A ciklokrosszban (bővebben itt olvashat róla a terepkerékpáros őrületről) hagyományosan a belgák és a hollandok dominálnak, természetesen mostani vb-n is ők számítottak igazán esélyesnek. A címvédő Mathieu van der Pool és a szezonban kiemelkedő Van Aert párharcára lehetett számítani.

Zolderben a ciklokrosszhoz tökéletes pálya alakult ki, elég eső esett ahhoz, hogy meglegyenek a kötelező kelléként szolgáló saras, pocsolyás szakaszok és a mélyen felázott homok. A pálya mellet meg vagy 80 ezren szurkoltak és buliztak.

A nyolckörös verseny elején Van Aert, Van der Pool és a szintén holland Lars van der Haar lépett meg, de később felzárkóztak hozzájuk, féltávnál nyolcan alkottak az élmezőnyt. Itt tekert a sportág legendája, az utolsó világbajnokságán induló Sven Nys is.

Az igazi őrület ekkor kezdődött, az első látásra nem túl nehéz, csupán néhány méteres kaptatón Van der Haar simán átrobogott, de a másik nyomvonalat választó Van der Pool megcsúszott. Szerencsétlenül lépett ki pedáljából, cipője beleakadt a mögötte haladó Van Aert első kerekének küllői közé. Ekkor kezdődött a groteszk jelenet, a holland kalimpált a lábával, hátha ki tudja rántani, míg a belga a kerekét rángatta. Végül Van Aert jött rá, legjobb ha ő húzza ki kézzel ellenfele lábát. A mutatvánnyal legalább tíz másodpercet veszítettek, és mögöttük is feltorlódtak néhányan.

Van der Haar jól kihasználta a megtorpanást, két és fél körön át tartani is tudta az előnyét. Van der Poolnak nem igazán volt lelkiereje az üldözéshez csak az utolsó körben indított egy nagy támadást, de abba bele is fáradt, még a dobogót sem érte el. Van Aert azonban nagyon erős volt, utolérte a talán rossz pillanatban kerékpárt cserélő Van der Haart. A holland tartotta az első helyet, a saras, csúszós lejtőket vakmerően vette, egy-két másodpercet tudott is rajtuk nyerni, de a fizikailag erősebb belga mindig visszakapaszkodott. Sőt át is vette a vezetést. Van der Haar próbálkozott, de ellenfele mindig jókor gyorsított ki. Végül az utolsó körben az egyik lejtőn előzni tudott, de nem sokáig maradt elöl, a futós, bringát vállra vevős részeken nagyon gyenge teljesítményt nyújtott, Van Aert simán ellépett mellette, ezzel lelkileg meg is törte a hollandot, és kényelmes előnnyel lett világbajnok.

Van der Haarté lett a második, Kewin Pauwels pedig a harmadik hely. Nys egy vb-negyedik hellyel búcsúzott.