Az elektromotor régi dolog, mással is csalnak a kerékpárban?

2016.02.02. 07:56

A hétvégi ciklokrossz-világbajnokság megrázta a kerékpársportot, mert a Nemzetközi Kerékpár Szövetség (UCI) ellenőrei lefoglaltak egy olyan kerékpárt, amelyben a hajtásra rásegítő elektromotort találtak. Az olasz Gazzetta dello Sport szerint azonban ez a módszer idejétmúlt, vannak, akik már eletromágneses kerekekkel doppingolják kerékpárjukat.

A mechanikai doppingnak is az a lényege, mint a hagyományosnak, megnöveli a teljesítményt, de egy nagy különbség van, ami miatt szívesebben használhatják.

„Több csodát tudsz tenni az elektromossággal, mint a kémiával, és kevésbé árt az egészségednek" – nyilatkozta a sportlapnak az ezek szerint létező iparág egyik bennfentese.

A vázba rejtett elektromotorokról 2010-óta beszélnek, de egészen vasárnapig nem kaptak el profi versenyzőt, aki használta volna.

„A rejtett motor az üléscsőben régi dolog, szinte már kézműves termék, túlhaladta az idő, a szegény ember doppingja. Az új fejlesztés technológiailag sokkal fejlettebb, de tízszer olyan drága is. Ez a hátsó kerék 200 ezer euróba kerül, és hathónapos a várólistája. Az első típusnál a motor a hajtóműnél forgatott, a második módszer az elektromágnesességet használja."

A Gazzettának nyilatkozó fejlesztő azt állította, hogy a rejtett motorokból már több mint 1200-at eladott, profik és amatőrök is vásároltak már tőle, és használták is a versenyeken, hogy a jó eredményekkel szponzorokat gyűjtsenek, vagy médiafigyelmet kapjanak.

A technikai valóban létezik, a magyar Varjas István is mutatott már az Indexnek is motoros bringát, de sokkal érdekesebb most, milyen az elektromágneses kerék.

A Gazzetta ábrája szerint a hátsó karbonkerékben egy sor mágnes van összekötve kábelekkel. A technológiát nem részletezik, de távirányítással aktiválhatók az elektromágnesek, amelyek 20-60 wattot adhatnak hozzá a bringás teljesítményéhez. Ez a növekedés nem óriási és látványos, de egy hosszú versenyen akár döntő is lehet.

Az olasz sportlap forrása szerint már tavaly is használták ezt a rendszert, de még senki sem bukott le vele, szerintük vannak versenyzők, akik tudatában sincsenek annak, hogy preparált kerékkel mennek. Egyszerűen azt hiszik, hogy jó napjuk van.