A rejtett motor rosszabb a doppingnál

2016.02.03. 08:03

A világ valaha volt legjobb kerékpárosának tartott Eddy Merckx szerint a bringákba épített motorok sokkal súlyosabb csalásnak számítanak, mint a kémiai doppingolás. Mondta ezt úgy az ötszörös Tour de France-győztes, hogy neki is van motoros rásegítéses kerékpárja.

A hétvégi ciklokrossz-világbajnokságon a 19 éves Femke van den Driessche kerékpárjában találtak az ellenőrök beépített motort. A sportág történetének ez volt az első lebukása. A versenyző azzal védekezik, hogy a bringa nem is az övé, hanem egy már visszavonult profi kerékpárosé, akivel együtt szokott edzeni. A kerékpár pedig csak véletlenül került a depójába.

A Cyclingnewsnak nyilatkozó Merckx szerint nem hat hónapra, hanem az életük végéig kéne eltiltani a motorral csaló kerékpárosokat.

Számomra ez súlyosabb a doppingnál, több is annál. Ötven wattal, akár százzal is többet adhat neked. Ekkor már nem is beszélhetünk kerékpározásról, ez már motorozás. Valentino Rossival kéne együtt versenyezniük.

Az egykori kerékpáros úgy hiszi, hogy a mechanikai dopping még nincs elterjedve a sportágban, ahhoz csak tapasztalatlan versenyzők nyúlnak.

A 70 éves, szívproblémákkal küzdő Merckx maga is használ olyan kerékpárt, amelynek vázába elektromotor van építve. Azt mondta, az emelkedőket már azzal küzdi le.

A belga kerékpáros október végén Budapesten is éppen azért járt, mert az elektromotorokat fejlesztő Varjas István meghívta.