1979: megjelenik a bringába épített motor

2016.02.11. 14:16

Többen nyilatkozták már, hogy a kerékpárokba épített elektromotor régi dolog, évek óta csalnak vele. A technika tényleg nem a 21. század tanulmánya, már 1979-ben is létezett valami nagyon hasonló.

Az egyik francia tévé még 1979-ben mutatott be olyan felvételt, amelyet mindig előkaparnak akkor, ha motoros csalásról találnak közvetett vagy közvetlen bizonyítékokat. A francia Nemzeti Audiovizuális Archívum (INA) háromperces anyagában egy egykori regionális bajnok mutatja be fejlesztését.

Ő is hasonló módon oldotta meg az elektromotor elhelyezését, mint a maiak, a vázba építette, míg a telepeket a nyereg alá rejtette. Az elég hangos, emiatt észrevehetetlennek nehezen minősíthető motort egy kormányra szerelt kapcsolóval lehetett elindítani.

Az egész szerkezet összesen két és fél kilós volt, és egy töltés nagyjából száz percig bírta a lejtős részeken lévő újratöltési lehetőséget is beleszámítva. A beépített extrahajtással 45 kilométer per órás tempó volt elérhető, és plusz 40 wattot adott.  A feltaláló arról is beszélt, hogy nem profiknak szánta a találmányát, hanem inkább olyan amatőröknek, akik nem elég edzettek.