Horrorsérülés miatt száműzik a tárcsaféket a bringások

2016.04.14. 09:37

A bringásokat elütő motorosok után újabb probléma merült fel az országúti kerékpársportban, ráadásul teljesen váratlan helyen, hiszen pont a versenyzők biztonságát segítő tárcsafékeket találták veszélyesnek.

A hétvégi klasszikus versenyen, a Paris-Roubaix-n induló 25 csapatból csak kettő használta a tárcsaféket, vagyis a teljes mezőnyben 16 kerékpáron volt 32 tárcsa. A helyenként sáros, macskaköves szakaszokkal nehezített távon a szinte elenyésző tárcsafékes kerékpár ellenére is több horrorsérülés összejött azok miatt.

Mint az egyik ilyen bukásba belekerülő Fran Ventoso írta szerda délutáni Facebook-üzenetében, lényegében nagyon gyorsan forgó kések szerepét töltik be verseny közben ezek a féktárcsák, amiknek semmi helyük nem lenne a bringások, főleg úgy, hogy a tradicionális fékekkel is meg tudtak állni eddig, ha ésszel versenyeztek, ebből tehát nem volt gond.

Ventoso térddel esett rá egy féktárcsára, ami szűrnyű vágásokat okozott rajta, de nem egyedül járt ilyen rosszul a hétvégi versenyen. Miután az összevarrt lábáról képeket is közzé tett Facebookon (tényleg csak saját felelősségére kattintson mindenki!), a Profi Kerékpározók Szövetsége (CPA) arra kérte levélben a nemzetközi kerékpárszövetséget (UCI), hogy azonnali hatállyal szüntessék be a tavaly engedélyezett tárcsafékek használatát a versenyeken.

A UCI ennek eleget is tett a norvég Procycling.no cikke szerint, ám a szövetség azt állítja, saját elhatározásból, nem pedig a CPA kérésére döntöttek így.