Fejjel előre csattant az aszfalton, kiesett az idő a bringásnál

2016.05.09. 09:52

A Giro d' Italia vasárnapi, harmadik szakaszán újra Marcel nyert, szinte könnyedén szerezte meg a győzelmet a mezőnyhajrában, és ezzel a rózsaszín trikót is megszerezte.

Az AG2R egy súlyos bukásban veszítette el az egyik kulcsemberét.

A Giro mezőnye a hétvégén még Hollandiában versenyzett, a sprinterek ki is használták a viszonylag sík pályát. A betegsége miatt is nem túl erős tavalyi év után újra bombaformában van Marcel Kittel, az Etixx-Quick Step bringása. Szombaton megszerezte első szakaszgyőzelmét, majd vasárnap duplázni tudott.

Csapata nagyon jól taktikázott, éppen a legjobbkor fogták be a szakasz eleje óta szökésben lévő Johann Van Zylt (Dimension Data), majd tökéletesen vezették fel Kittelt a spintre. Szokatlanul nagy előnnyel nyert, egyik csapattársa már száz méterre a céltól ünnepelte a győzelmet,  annyira jól látszott a sebességkülönbség Kittel és többi sprinter között. Kittel a győzelemmel az összetettben is az élre ugrott. Kilenc másodperccel vezet Tom Dumoulin előtt.

A harmadik etapon több súlyos bukás is átrendezte a sorokat. A 2014-es Tour de France második helyezettje, Jean-Christophe Péraud a mezőny élén tekert, amikor az egyik körforgalomban átesett Patrik Gretschen. Péraud tompítani sem tudott, a fejére és a vállára zuhant. Véres arccal kelt már a földről, és nem nagyon tudta, hol van.

„Jól vagyok, visszanyertem az eszméletem, ez a jó hír. A kórházban mondta egy orvos, hogy Patrick Gretch bukott, és csak akkor tudtam visszaemlékezni a bukásra. De az egyetlen emlékem arról, mi történt. Ideges és szeles nap volt, de nem értem, miért estünk el. Ebben az pillanatban az a fontos, hogy egészséges vagyok" – ált a sportoló nyilatkozatában.

Péraud viszonylag ép bőrrel megúszta, néhány zúzódáson és horzsoláson kívül nincs komolyabb baja. Az orvosok nem találtak törést, és a koponya CT sem mutatott ki belső vérzést.

Péraud-ra fontos szerep várt, az összetett dobogóra pályázó Domenico Pozzovivo segítője lett volna a hegyekben, de az is a lehetőségek között volt, hogy ő lesz a csapatkapitány az AG2R-ből.

Az összetett élcsoportja a 3. szakasz után

1. Marcel Kittel (német) Etixx - Quick-Step    9:13:10     
2. Tom Dumoulin (holland) Team Giant-Alpecin    0:00:09     
3. Andrey Amador (Costa Rica-i Movistar Team    0:00:15     
4. Tobias Ludvigsson (svéd) Team Giant-Alpecin    0:00:17     
5. Moreno Moser (olasz) Cannondale Pro Cycling    0:00:21     
6. Bob Jungels  (luxemburgi) Etixx - Quick-Step    0:00:22     
7. Matthias Brandle (osztrák) IAM Cycling    0:00:23     
8. Roger Kluge (német) IAM Cycling    0:00:25     
9. Chad Haga (USA) Team Giant-Alpecin          
10. Georg Preidler (osztrák Team Giant-Alpecin    0:00:26