A Girón minden csoda megtörténhet: exsíugró nyert időfutamot

2016.05.15. 18:21

Primož Roglič már a Giro d'Italia első szakaszán meglepetést okozott, sokáig vezett is, végül nagyon kevéssel egy századmásodperccel kapott ki Tom Dumoulintől. A szlovén kerékpáros a 9. szakaszt már simán nyerte, igaz ellenfelei nem a legjobb körülmények között versenyeztek.

A szombaton szökésből nyerő Gianluca Brambilla egyetlen másodperc előnyt megtartva viselheti továbbra is a rózsaszín trikót.

Chiantiban technikás 40,5 kilométeres pályát jelöltek, igazán nagy szintkülönbség nem volt, de a rengeteg kanyar és a lejtős részek jó kerékpárkezelést is igényeltek, nem lehetett csak úgy ledarálni a szakaszt.

A Girón berobbanó Roglič (Lotto-Jumbo) összetettben nem állt túl jó helyen, így korán rajtolt az egyéni időfutamon. Ez lett a szerencséje, még viszonylag száraz pályán mehetett végig. Az órákkal később induló összetett menők szakadó esőben, vizes, csúszós aszfalton tekertek. Érthetően nem mertek túlzottan bátran belemenni a kanyarokba, sok másodpercet buktak el így.

Roglič 51:45-tel adta meg alaphangot, sok jó időfutamos indult még mögötte, de nem tudták megközelíteni. A betegségből felépülő, szakasznegyedik Fabian Cancellara (Trek) is huszonnyolc másodpercet kapott tőle, az egy ideig az egyórás világcsúcsot tartó Matthias Brändle tíz másodperc hátránnyal lett második, a harmadik Vegard Stake Laengen 17 másodpercet kapott. Az első szakaszt megnyerő Dumoulin sem talált igazán magára, majdnem két perccel kikapott.

A szakaszgyőzelemért nem hajthattak a legkésőbb indulók, de a rózsaszín trikóért és a dobogós helyért óriási harc alakult ki. A trikót viselő Brambillának papíron nem sok esélye volt arra, hogy még egy napig az élen álljon, de megragadta a lehetőséget. Nagyon jó időfutamot teljesített, még a Giro-győztes Vincenzo Nibalinál is gyorsabb volt néhány másodperccel. Csapattársától, a specialista Bob Jungelstől elég sokat kapott, de egyetlen másodperc előnyt még így is megőrzött Brambilla. Ahogy az első szakaszon is láthattuk, az idei Girón nagyon kis időkön dőlnek el az első helyek.

Nibali a másik végső esélyessel, Alejandro Valverdével csatázott nagyot, közel volt egymáshoz a két bringás, de végül Nibali volt az erősebb, 11 másodpercet adott Valverdének, és összetettben is eléje került. Dumoulin és Mikel Landa is közel van hozzájuk,  így a következő napokban is nagy csatákra lehet számítani. A favoritok közül Rigoberto Uran ment nagyon gyengén, könnyen lehet, hogy ezzel elszállt az egész Girója.

A sáncról le, a hegyre fel

A szlovén Roglič szokatlan sportágváltás után aratott nagy sikert, pár évvel korábban még síugró volt. 2007-ben még junior világbajnokságot is nyert. Húsz-huszonegy évesen azonban elbizonytalanodott, nem tartott azon a szinten, ahová elképzelte magát – derült ki egy korábbi interjújából. Szlovéniában nem is könnyű síugrásban érvényesülni, nagyon nehéz bekerülni a csapatba, főleg ha olyan nevekkel kell versenyezni, mint az idén a Négysáncversenyt és az összetett világkupát is behúzó Peter Prevc.

Roglič felismerte a korlátait, 2011-ben abbahagyta a síugrást, vett egy bringát és nekiállt az edzésnek. Nem lehetett tudni, hogy mennyire tehetséges. Azt mondta, síugróként tiltották is neki a kerékpározást, féltették, hogy a hosszan tartó ciklikus mozgás megváltoztatja izomzatát, és elveszíti robbanékonyságát. A szlovénnak kezdettől jó tapasztalati voltak, és gyorsan is fejlődött, nem a robbanékonyságra épített, hanem az állóképességére és kitartására. Eddig hegyi összetett pontversenyeken volt sikeres, és tavaly a Tour d'Azerbaïdjant is megnyerte. A Girón csak segítőszerepet kapott, de látva komplexitását, hamarosan többnapos menő lehet.

Eredmények:

9. szakasz, Chianti-Chianti, 40,5 km
1. Primož Roglič  (szlovén) LottoNl-Jumbo 51:45
2. Matthias Brändle (osztrák) IAM Cycling +00:10
3. Vegard Stake Laengen (norvég) IAM Cycling +00:17
4. Fabian Cancellara (svájci) Trek-Segafredo +00:28
5. Anton Vorobjev (orosz) Katyusa +00:30
6. Bob Jungels (luxemburgi) Etixx-Quick-Step +00:45
7. Stefan Kueng (svájci) BMC +00:58
8. Jos Van Emden (holland) LottoNl-Jumbo +1:08
9. Maarten Tjallingii (holland) LottoNl-Jumbo +1:16
10. Andrey Amador (Costa Rica-i) Movistar +1:19

Összetett:
1. Gianluca Brambilla (olasz) Etixx-Quick-Step 34:33:04
2. Bob Jungels (luxemburgi) Etixx-Quick-Step +00:01
3. Andrey Amador (Costa Rica-i) Movistar +00:32
4. Steven Kruijswijk (holland) LottoNl-Jumbo +00:51
5. Vincenzo Nibali (olasz) Astana  +00:53
6. Alejandro Valverde (spanyol) Movistar +00:55
7. Tom Dumoulin (holland) Giant-Alpecin +00:58
8. Mikel Landa (spanyol) Sky +1:18
9. Rafal Majka (lengyel) Tinkoff  +1:45
10. Jakob Fuglsang (dán) Astana +1:51