Egy bringás átértelmezte az egyéni időfutamot, szégyenpadra került

2016.05.17. 11:05

A Giro d'Italia zsűrije pénzbüntetéssel sújtotta, majd csapata, a Katyusa vissza is léptette a versenyzéstől Alekszej Csatevicset, aki átértelmezte az egyéni időfutamot, és sokáig Tobias Ludvigsson szélárnyékában haladt.

Az egyéni időfutamot nem véletlenül nevezik egyéninek, a versenyzők ilyenkor magukra vannak utalva, elvileg nem élvezhetik senki segítségét a haladásban. Egyedül nem is képes mindenki jó tempót diktálni, kell tudni igazán szenvedni, de arról is számtalan tanulmány készült, hogy mennyi energiát lehet megspórolni azzal, ha valaki szélárnyékban halad.

Elkerülhetetlen, hogy ez olykor előforduljon, mert hiába indítják egy-három perc különbséggel a bringásokat, a teljesítmények különbözősége  miatt egymás közelébe kerülhetnek. A szabályok persze meghatározzák, hogy mennyi ideig, milyen távolságra tartózkodhat egymástól a két bringás, de ezt sokszor áthágják.

Csatevics pofátlanul próbált meg előnyt szerezni, hosszú ideig haladt Ludvigsson mögött, amit a videofelvételek is megerősítettek. A szervezők 100 svájci frankos pénzbüntetést szabtak ki rá, és 6 perc 48 másodpercet is hozzáadtak idejéhez büntetésként.

Később csapata, a Katyusa vissza is léptette a Girótól. A sportigazgató Dmitrij Konyisev először is elnézést kért kerékpárosa miatt. Azt mondta, Csatevics megsértette a mindenki által ismert szabályokat, ráadásul a csapatutasításokat is figyelmen kívül hagyta. Elsőre érthetetlen, hogy Csatevics miért akart minél jobb időt menni. Sem a szakaszon nem számíthatott nagy sikerre, sem az összetettben nincs olyan helyen, hogy minden másodpercért csatázzon. A csapat kérése is valószínűleg az lehetett, hogy spóroljon az erejével a keddi hegyi szakaszra.

A kerékpáros azzal védekezett, a verseny közben egyetlen zsűritag sem jelezte, hogy szabálytalanul tekerne, ezért sem érti, miért léptették vissza. Arról sem tudni, hogy a Katyusa kísérőautójából vajon szóltak-e Csatevicsnek: veszélyes, amit csinál.

A Katyusa a döntéssel saját magát is nehéz helyzetbe hozta, eggyel kevesebb segítője lesz az összetettben jó helyre pályázó Ilnur Zakarinnak.