Hófalnak csapódott a Giro rózsaszín trikósa, drámai vége lett a szakasznak

2016.05.27. 16:07

A Giro d'Italia 19. szakaszán a rózsaszín trikós Steven Kruijswijk nagyot bukott, odacsapódott a hófalnak lejtmenetben. Ezzel háromperces előnye és egész Girója elúszott, nem tudta utolérni a többi favoritot. Ilnur Zakarin is lesodródott az útról, sokáig mozdulatlanul feküdt, de nincs súlyos sérülése. A hegyi etapot Vincenzo Nibali nyerte meg, ezzel feljött a második helyre. A rózsaszín trikó Esteban Chavesé lett, de nem ledolgozhatatlan az előnye.

A Giro pénteki szakaszán két brutális hegyet kellett megmászni. Az idei versetny legmagasabb csúcsa, a 2744 méteres Colle dell Agnello és az 1862 méteres Risoul szerepel a programban.

Az összetett verseny ezen és a szombati szakaszon dőlhet el, a hátrányban lévő versenyzőknek muszáj volt akciózniuk.

Meg is tették. A Colle dell Angnellón Esteban Chaves (Orica) és Vincenzo Nibali támadta be a rózsaszín trikós Kruijswijket. A holland bírta is a tempót, de az összetett harmadik helyén álló Alejandro Valverde nem bírta a tempót. Ahogy korábban, most sem bírta a kétezer méter feletti magaslatot.

A hármas az Angellóról gurult le, amikor Kruijswijk megcsúszott az egyik kanyarban és nekivágódott az utat szegélyező háromméteres hófalnak. Át is fordult a fején, majd a bringáját is rendbe kellett raknia, mire üldözőbe vehette Nibaliékat, akik nagyobb tempóra kapcsolva próbálták kihasználni Kruijswikj bukását.

A lejtemenetben még egy súlyos bukás történt, az ötödik Ilnur Zakarin csúszott ki az egyik kanyarban. Pár percig mozdulatlanul feküdt, az első hírek szerint kulcscsontját törte. Feladta a versenyt.

A kerékpárt is cserélő Kruijswijk a lejtmenetben másfél-két percet kapott Nibaliéktól, Valverde is eléje került, akinek viszont sikerült közelebb kerülnie a két szökevényhez. Nibalinak ekkor már csapattársa, Michele Scarponi is segített. Az astanás még elől volt az Agnellón, de megvárta kapitányát. Nibaliék aztán egy 14 fős csoporban menekülhettek előre.

Kruijswijk magára hagyatottan küzdött, de képtelen volt erőre kapni, a bukás megviselte. Eddig a legerősebb volt az emelkedőkön, de most nem haladt a Risoulon.

A már-már leírt és sokat kritizált Nibali viszont újra erőt mutatott, a céltól öt kilométerre iramot váltott, és sikeresen leszakította magáról Chavest is, be is húzta a szakaszt, a célban zokogva ünnepelte győzelmét. A kolumbiai nem tudott megújulni, Nieve is utolérte, majd az utolsó kilométeren ott is hagyta.

Valverdének sem sikerült túl jól a nap, 2:11-et kapott a szakaszon Nibalitól. Kruijswijk 4:56-os hátránnyal ért be, a harmadik helyre csúszott vissza.

Nibali a szakasz előtt összetettben a negyedik helyen állt, 4:43-as hátránnyal, de a mai teljesítményével feljött a második helyre, Chavesnek csak 44 másodperc előnye van.