Tömegbukás, Lovassy az árokban, a végén mezőnyhajrá

2016.06.30. 19:29

A Tour de Hongrie második szakasza tömegbukással kezdődött, majd mezőnybefutó során dőlt el, a győzelmet a marokkói Ahmed Amine Galdoune szerezte meg. Az észt Mihkel Raim megőrizte első helyét az összetett versenyben, vagyis továbbra is ő viseli a sárga trikót.

„Nem alakult túl jól számunkra az első szakasz, először arra gondoltam, hogy ezzel el is dőlt, kik lehetnek harcban a végső győzelemért, de ez az állás a legtöbb csapatnak rossz, ezért arra számítok, hogy sok támadást hoz majd ez a nap” – vélekedett a keszthelyi rajt előtt a verseny magyar esélyesének tartott Lovassy Krisztián.

A Tour de Hongrie mezőnye kora délután Keszthelyről, a Főtérről kezdte meg a második szakaszt, ezen a napon Siófok volt a cél, a táv pedig 165 kilométer volt. Ahogyan Lovassy megjósolta, már a rajt után megkezdődtek az akciók, egy pillanatra sem nyugodott meg a mezőny. Talán ez lehetett az oka, hogy 15 kilométernél egy defekt tömegbukást okozott, a legrosszabbul a szlovén Jure Miskulin járt, akit az egyik mentőautó beszállított a marcali kórházba (a legfrissebb hírek szerint nincs komoly baja, csütörtök délután kiengedték a kórházból).

Nem járt jól a DKSI-Kontent versenyzője, D. Kovács Dávid sem a bukásnál, neki a kerékpárja tört darabokra. A bukásba több magyar versenyző is belekeveredett, Lovassy az árokban kötött ki, beütötte a jobb kezét, de folytatta a küzdelmet, és sikeresen felért az időközben magához térő mezőnyhöz.

Fotó: Vanik Zoltán/Bringasport.hu

A sok szökési kísérletből végül egyet engedett el a mezőny: a tavalyi sárga trikós, a luxemburgi Tom Thill és a német Julian Hellmann tudott meglógni. Érdekesség, hogy Hellmann is a bukás résztvevői között volt, az oldalán kiszakadt a nadrágja és egy nagyobb horzsolást is elszenvedett, ennek ellenére Thill párjaként több mint hárompercesre növelte az előnyt.

A nap gyorsasági és hegyi részhajrái nem hoztak változásokat, a zöld trikót megőrizte az összetettben is vezető észt Raim, míg a piros mez a norvég Gjolbergnél maradt. A mezőny Kaposvár után elkezdte lefaragni a hátrányát, Balatonföldvárra érve pedig már egyben volt az élmezőny, így sprint döntött a szakaszgyőzelemről. A siófoki víztorony tövében, a Sió-csatornán átívelő híd közepén felállított célba a marokkói Ahmed Amine Galdoune zúdult be elsőként, aki továbbra is őrzi a fehér mezt. A legjobb magyar versenyző, Lovassy Krisztián a 13. helyet szerezte meg a sprintben.

2. szakasz | Keszthely - Siófok

„Nagyon nehéz volt belekerülni a nap szökésébe, rengeteg volt a próbálkozás, szerencsére sikerült elszakadnom Tom Thill társaságában, akiről tudtam, hogy a verseny címvédője – kezdte mondandóját Julian Hellmann, aki több mint száz kilométert töltött ezen a napon az élen. – Szerencsére remekül dolgoztunk össze, bíztunk benne, hogy esetleg haza érhetünk vagy legalább lehet esélyünk a végén. Thill az utolsó kilométereken leszakított, én pedig nem tudtam már követni, nem sokkal később pedig a mezőny utolért. Személy szerint csak élvezni szeretném ezt a versenyt, megismerni az országot, amely eddig nagyon tetszik. A csapatunk legfőbb célja, hogy körbeutazzuk a világot, és a nyereményeinket eladományozzuk. Idén versenyeztünk Kongóban és Szenegálban, ahol a pénzdíjakból kerékpárokat vásároltunk a helyi gyerekek számára.”

 „A csapatom végig értem dolgozott, amit nem is tudom, hogy miként háláljak meg nekik – nyilatkozta szakaszgyőztes, a marokkói Ahmed Amine Galdoune. – Meleg volt, nem is volt számomra könnyű ez a nap, hiszen emelkedők nehezítették az útvonalat. Boldog vagyok, hogy győztem, bízom benne, hogy a fehér trikót végig sikerül megőriznem.”

A Tour de Hongrie pénteken a Cegléd és Karcag közötti, 186 kilométeres szakasszal folytatódik.

2. szakasz, Keszthely–Siófok (165 km):

1. Ahmed Amine Galdoune (marokkói, Delio Gallina Colosio) 3:54:36

2. Vaszil Malvinszkij (ukrán, Kolss-BDC) azonos idővel

3. Lorenz Fiege (német, Embrace the World Cycling) a. i.

4. Kristoffer Madsen (norvég, Team FixIt.no) a. i.

5. Dex Groen (holland, West-Frisia) a. i.

6. Robert Jenko (szlovén, Radenska Ljubljana) a. i.

7. Mihkel Raim (észt, Cycling Academy) a. i.

8. Joury Ottenbros (holland, West-Frisia) a. i.

13. Lovassy Krisztián (magyar, Differdange-Losch) a. i.

14. Filutás Viktor (magyar, Szuper Beton) a. i.

Az összetettben:

1. Mihkel Raim (észt, Cycling Academy) 6:46:32

2. Adrian Gjolberg (norvég, Team FixIt.no) 11 másodperc hátrány

3. Olekszandr Polivoda (ukrán, Kolss-BDC) 14 mp h.

4. Daniel Turek (cseh, Cycling Academy) 20 mp h.

5. Ahmed Amine Galdoune (marokkói, Delio Gallina Colosio) 58 mp h.

6. Rok Korosec (szlovén, Radenska Ljubljana) 1:06 perc hátrány

7. Daniel Crista (román, Tusnád Cycling Team) 1:11 p h.

8. Gabriel Reguero Corral (spanyol, Differdange-Losch) 1:12 p h.

15. Rózsa Balázs (magyar, Szuper Beton) 3:46 p h.

28. Lovassy Krisztián (magyar, Differdange-Losch) 4:03 p h.

Összetett verseny a Rádió Rock FM95.8 Nagydíjért: 1. (sárga mezben) Mihkel Raim (észt, Cycling Academy)
Gyorsasági pontverseny a Bringasport Nagydíjért: 1. (zöld mezben) Mihkel Raim (észt, Cycling Academy)
Hegyi pontverseny a FunIQ Nagydíjért: 1. (piros mezben) Adrian Gjolberg (norvég, Team FixIt.no)
A legjobb U23-as versenyző az OTP Bank Nagydíjért: 1. (fehér mezben) Ahmed Amine Galdoune (marokkói, Delio Gallina Colosio)