Amerikai bringás bírta legjobban a Kékes emelkedőjét

2016.07.02. 18:43

Amerikai győzelem született a Tour de Hongrie királyetapján: Chris Butler ért fel leggyorsabban Magyarország legmagasabb pontjára. Csapattársa, az észt Mihkel Raim is jól teljesített, negyedik lett, és továbbra is őrzi első helyét az összetett versenyben.

Az előzetesen legesélyesebbnek tartott Lovassy Krisztián a királyetapon is főszerepet szeretett volna magának, így a karcagi rajt utáni támadásokban öbbször is megmutatta magát, majd részese lett a nap szökésének is: a német Hellmann és a cseh Lant oldalán nagyjából egy órai tekerés után tudott ellépni a mezőnytől. Az üldözők útjára is engedték a triót, amely majdnem hárompercesre növelte előnyét. A Kékes emelkedőjéig azonban már csak Lovassy jutott el az élen, a többiek a hosszabb-rövidebb emelkedőkön leszakadtak róla.

Lovassy útközben két hegyi hajrát is megnyert, de a kékesi emelkedő első harmadánál őt is befogta a mezőny. Megkezdődött a harc a szakaszgyőzelemért, először az olasz Spreafico kapcsolt a legmagasabb fokozatra, ám két kilométerrel a vége előtt az amerikai Butler is ritmust váltott, végül nagy fölénnyel, félperces előnnyel megnyerte a királyetapot. A győzelme triplán értékes volt számára, hiszen a Kékestetőn szerzett pontokkal a hegyi pontversenyben is átvette a vezetést, klubtársa, az észt Raim is befutott az elsők között, vagyis megtartotta a sárga trikót.

„Nagyon örülök a győzelmemnek, a szezon elején azt tűztem ki magam elé célként, hogy mindenképpen legyen legalább egy sikerem nemzetközi, kategorizált versenyen – kezdte a szakaszgyőztes Chris Butler. – Az első szakasz végeredménye eldöntötte az összetett végkimenetelét, így az én nagy sanszom a mai hegyi befutó maradt. A csapat remekül dolgozott értem, miután a háromfős szökés ellépett, óvtak, védtek, vártuk az emelkedőt, ahol megindultam. Nagyon akartam ezt a sikert, így mindent beleadtam a hegy legmeredekebb részén is.”

„A negyedik helyen végeztem, jó erőben éreztem magam, persze a sárga trikó rengeteg plusz erőt adott – vélekedett a történtekről Mihkel Raim. – Nem akarom elkiabálni az összetett győzelmem, hiszen a kerékpársportban bármi megtörténhet. Megnéztük az időjárás előrejelzéseket, amelyek elég nagy szelet jósolnak, bár holnap egy viszonylag rövid szakasz vár ránk, a győzelmem csak akkor válik biztossá, ha felállhattam a budapesti dobogó legfelső fokára.”

A magyarok közül ezen a napon a Szuper Beton fiatalja, Filutás Viktor szerepelt, aki a 18. helyen ért célba a Kékestetőn, és immár az összetettben is ő a legjobb magyar, a 20. helyen áll.

4. szakasz // Kékestető

„Hihetetlenül jó érzés, hogy én értem fel első magyarként a Kékestető csúcsára – mondta Filutás Viktor. – Azért jöttem ide, hogy a legjobb U23-as magyar versenyzőnek járó címért versenyben lehessek, örülök, hogy most én vezetek ebben a versenyben. Persze, vasárnap még meg kell őriznem a helyem. Egyelőre fel sem fogom, hogy összetettben is én állok a hazai kerekesek közül a legjobb pozícióban. Köszönöm a csapat segítségét, nagyon sokat dolgoztunk ma egymásért!”

„Minden tőlem telhetőt megpróbáltam, sajnos azonban csak hárman voltunk a szökésben, a szökevénytársaim pedig viszonylag hamar leszakadtak, így nagyon hamar egyedül maradtam – így Lovassy. – Kicsit csalódott vagyok, az elmúlt napokban mindent megpróbáltam megtenni annak érdekében, hogy belekerülhessek egy sikeres szökésbe, de sajnos nem sikerült. Az első szakaszon történtek megpecsételték az összetettbeli győzelmi esélyeinket. Meglátjuk, hogy az utolsó szakaszon mire lehetek képes.”

Vasárnap az utolsó etapra kerül sor, a Tour de Hongrie mezőnyére a Gyöngyös és Budapest közötti 99 kilométeres szakasz vár, amelynek végén a Fő utca, Ponty utca, Hunyadi utca, Alagút, Attila út, Lánchíd utca útvonalon három kört tesz majd meg a karaván. Az útvonal látványos küzdelmet ígér.

Eredmények:

4. szakasz, Karcag–Kékestető (137 km):
1. Chris Butler (amerikai, Cycling Academy) 3:23:44
2. Gabriel Reguero Corral (spanyol, Differdange-Losch) 31 másodperc hátrány
3. David Tintori (olasz, Differdange-Losch) 34 mp h.
4. Mihkel Raim (észt, Cycling Academy) 35 mp h.
5. Daniel Turek (cseh, Cycling Academy) azonos idővel
6. Olekszandr Polivoda (ukrán, Kolss-BDC) a. i.
7. Asmund Lovik (norvég, Team FixIt.no) 39 mp h.
8. Ande van Engelen (holland, West-Frisia) 43 mp h.

Az összetettben:
1. Mihkel Raim (észt, Cycling Academy) 14:33:47
2. Olekszandr Polivoda (ukrán, Kolss-BDC) 18 mp h.
3. Daniel Turek (cseh, Cycling Academy) 24 mp h.
4. Gabriel Reguero Corral (spanyol, Differdange-Losch) 1:12 p h.
5. Ande van Engelen (holland, West-Frisia) 1:26 p h.
6. Rok Korosec (szlovén, Radenska Ljubljana) 1:44 p h.
7. Adrian Gjolberg (norvég, Team FixIt.no) 1:53 p h.
8. Daniel Crista (román, Tusnád Cycling Team) 3:16 p h.
20. Filutás Viktor (magyar, Szuper Beton) 4:56 p h.

Összetett verseny a Rádió Rock FM95.8 Nagydíjért: 1. (sárga mezben) Mihkel Raim (észt, Cycling Academy)
Gyorsasági pontverseny a Bringasport Nagydíjért: 1. (zöld mezben) Ahmed Amine Galdoune (marokkói, Delio Gallina Colosio)
Hegyi pontverseny a FunIQ Nagydíjért: 1. (piros mezben) Chris Butler (amerikai, Cycling Academy)
A legjobb U23-as versenyző az OTP Bank Nagydíjért: 1. (fehér mezben) Rigo Miralles (spanyol, Tusnád)