Nagy szóló a Touron, Contador nem bírta a fárasztást

2016.07.06. 17:51

Az első hegyi szakaszon Peter Sagan elveszítette a sárga trikót, amelyet a szinte végig szökésben lévő Greg Van Avermaet szerzett meg szakaszgyőzelemmel.

A Touron egymás után három kétszáz kilométer feletti szakaszt rendeztek idén. A szerdai, Limoges és La Lioran közötti etap azonban minden eddiginél izgalmasabb és nehezebb lett.

Az igazán nagy hegyek majd csak később jönnek, de a Massif Central nevű hegységben kijelölt terep is nagyon kemény, a rengeteg kisebb, nem kategorizált hegy miatt is. A kisebb-nagyobb kiemelkedések tökéletesek voltak a támadásokra is.

A szakasz elején egy kilencfős csoport meg is lépett, közülük hárman maradtak sokáig az élen. Greg Van Avermaet (BMC), Thomas De Gendt (Lotto Soudal) és Andrij Grivko (Astana) tempózott az élen legtovább. Közel 15 perces előnyük is volt. A háromfős csoport is felbomlott, előbb Grivko maradt le, majd Avermaet De Gendtet is leszakította. A BMC-s kitartott a végéig, a sárga trikót is átvette, mert a főmezőny több mint öt percet kapott. 

A szakasz előtt több csapat is bejelentette, hogy fárasztásra fogják használni, hogy kihúzzanak pár nevet a végső győzelemre esélyesek közül.  Ezért diktált tempót a Sky is, de igazán erős iramot a Movistar kezdett menni a céltól 35 kilométerre. Egyre többen rogytak meg, 30-nál a sárga trikós Sagan is kiesett az élbolytól, és a Giro d'Italia-győztes Vincenzo Nibali is hátracsúszott.

A tempó továbbra sem csökkent, sőt egy iramváltás után az utolsó emelkedőn a sérülése miatt szenvedő Alberto Contador is lemaradt, újabb fontos másodperceket veszített a többi favorittal szemben, így összetettben 1 perc 21 másodperccel áll Chris Froome-ék mögött.

Eredmények:

5. szakasz, Limoges-La Lione 213,5 km
1. Greg Van Avermaet (belga, BMC) 5:31:36
2. Thomas De Gendt (belga, Lotto Soudal) +2:34
3. Rafal Majka (lengyel, Tinkoff) +5:04
4. Joaquin Rodriguez (spanyol, Katusha)
5. Daniel Martin (ír, Etixx-Quick-Step) +5:07
6. Bartosz Huzarski (lengyel, Bora-Argon 18)
7. Julian Alaphilippe (francia, Etixx-Quick-Step)
8. Adam Yates (brit, Orica-BikeExchange)
9. Christopher Froome (brit, Team Sky)
10. Tejay Van Garderen (USA, BMC)

Összetett:
1. Greg Van Avermaet (begla, BMC) 25:34:46
2. Julian Alaphilippe (francia, Etixx-Quick-Step) +5:11
3. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) +5:13
4. Joaquin Rodriguez (spanyol, Katusha) +5:14
5. Christopher Froome (brit, Team Sky) +5:17
6. Warren Barguil (francia, Giant-Alpecin)
7. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar)
8. Fabio Aru (olasz, Astana)
9. Pierre Rolland (francia, Cannondale-Drapac)
10. Daniel Martin (ír, Etixx-Quick-Step)