Motort kerestek, megröntgenezték a sárga trikós bringáját

2016.07.11. 19:03

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) új eszközökkel is ellenőrzi a bringákat, hogy van-e bennük rejtett motor. A Tour de France-on már röntgent is használnak, a sárga trikós Chris Froome kerékpárját is tesztelték.

A Cyclingnews.com írt arról, hogy a kilencedik, hegyi szakasz után több versenyző kerékpárját a befutó után megjelölték, majd egy sátorba vitték, ahol röntgennel vizsgálták meg, rejtett elektromotorokat keresve a vázban, illetve felnikbe épített elektromágnesek után is kutattak.

A szakportálnak egyik UCI-tisztségviselő azt mondta, hogy tíz kerékpárt röntgeneztek meg, köztük a sárga trikós Chris Froome-ét és a világbajnok Peter Saganét. 

Az UCI hivatalos közleményében csak annyit írt, hogy összesen 82 tesztet végeztek a szakasz előtt és után.

Az UCI eddig szinte kizárólag csak tablettel és a hozzá kapcsolt magnetométerrel tesztelte a bringákat, ami nem mindenki szerint jelent tökéletes megoldást, ezért is vethették be most a röntgent. A Tour-szervezői pedig motoron szállított hőkamerával is időről-időre pásztázzák a mezőnyt.

A sárga trikós és kétszeres győztes Froome-ot már be is támadták azzal, hogy azért nem sikerült eddig nagyobb előnyt szereznie, mert szigorúbbá vált az ellenőrzés, és így már nem trükközhet motorral. A Sky csapatvezetője, Dave Brailsford visszautasította a vádakat. Elmondta, az UCI megköszönte nekik, hogy mennyire együttműködőek, és Froome amúgy is az egyik legtöbbet ellenőrzött kerékpáros.