Sosem látott képsorok a Touron, futva, kerékpár nélkül ment a sárga trikós

2016.07.14. 17:00

A Tour de France 12. szakasza igazi őrületet hozott. A cél közelében bukott a sárga trikós Chris Froome, aki kerékpárját vesztve, gyalog indult a hegyi befutóhoz. Közben megelőzték riválisai. Az út szélén álló túl sok néző okozhatta a balesetet.

Úgy tűnt, hogy megint Froome lesz a legerősebb a Mont Ventoux-i hegyi befutón a favoritok közül, de ez nem derülhetett ki. Nem messze a céltól ő és Richie Porte beleszaladt az előtte hirtelen lefékező motorosba. Froome gyalog indult meg a cél felé, mert használhatatlanná vált a kerékpárja a bukásban. Gyalogolni szabad, de a szabályok szerint a versenyzőnek a kerékpárjával együtt kell áthaladnia a célvonalon.

A kísérőautója messze volt, először a szervezők szervizkocsijától kapott kerékpárt, de azzal sem tudott  tekerni. Várnia kellett míg megkapta a cserekerékpárját. Az utolsó négyszáz métert már azzal tette meg, de közben riválisai megelőzték. Ha a zsűri nem dönt másként, elveszítette a sárga trikót is. Erős a gyanú, hogy a motoros egy szurkoló miatt kényszerült hirtelen fékezésre.

Froome 1 perc 40 másodpercet veszített a bukása miatt, el is veszítette a sárga trikót, ami így Adam Yatesé lehet. A jelenlegi állás szerint Froome összetettben 53 másodperc hátrányban a hato dik, Quintana 14-gyel a harmadik. 

Frissítés: A zsűri megvizsgálta a baleset körülményeit, és újraírta az összetett állását, ami szerint továbbra is Froome vezet, Yates a második 47 másodperc hátránnyal, a harmadik pedig Mollema 56-tal, Quintana a negyedik 1:01-gyel.

A kopasz hegy

A csütörtöki szakasz a Tour egyik legrettegettebb hegyén, a Mont Ventoux-n ért véget. Az eredeti útvonalon azonban módosítani kellett, mert a hegy tetején 128 kilométeres széllökéseket mértek. A szervezők nem kockáztattak, attól féltek, hogy az erdőből a kopár részre kiérő bringásokat feldöntik a szél, így öt kilométerrel lerövidítették a szakaszt. 

Megvárni, nem megvárni

A kerékpárversenyek visszatérő kérdése, hogy mennyire kell jó fejnek lenni az ellenféllel, ha az bajba kerül. Arra sokszor volt már példa, hogy ha valamelyik favorit önhibáján kívül kényszerült megállni, akkor bevárták, de a Tour csütörtöki szakasza új szituációt hozott. A céltól 30 kilométerre a főmezőny elején hajtó SImon Gerrans (Orica) bukott, és elesett mögötte két Sky-bringás, Ian Stannard és Luke Rowe is. Ők összetettben nem számítanak, normál esetben a csapatukon kívül senki sem törődik velük.

A kapitányuk, a sárga trikós Chris Froome egy váratlan húzással lelassította a mezőnyt. Ahogy megtudta, hogy két segítője bajba került, visszamaradt. Emiatt Fabian Cancellara vezényletével visszafogta magát a boly, csak Alejandro Valverde mérgelődött, hogy felesleges leállni, sőt támadni kéne. Igaza volt, Froome pozícióját semmi sem veszélyeztette, a sárga trikós magából csinált áldozatot. 

A szakasz

A hegy lábáig közel 160 kilométer volt, nagy része sík, nem véletlen, hogy már a szakasz elején összeállt egy 14 fős szökevénycsoport, amiből Thomas De Gendt volt a legerősebb, és sorozatos támadások után megnyerte a szakaszt.

A Mont Ventoux-t a Sky vezérletével kezdte meg a favoritok csoportja, de a Movistar próbálta megtörni a sárga trikós csapatát, először Valverde indult, majd Nairo Quintana váltott többször iramot. Ezekben a robbantásokban nem volt igazán átütő erő. Sőt bele is fáradt a kolumbiai. Froome ellenakciója után hárman maradtak élen, Richie Porte és Bauke Mollema bírt csak a sárga trikóssal menni a drámai balesetig.