Estek-keltek a kaotikus szakaszon a Tour-bringások

2016.07.22. 17:59

Romain Bardet nyerte a Tour de France 19. szakaszát, miután megtámadta a főmezőnyt, amely sok bukás miatt darabjaira szakadt. Idén ez volt az első francia szakaszsiker. A csúszós aszfalton estek-keltek a versenyzők, a sárga trikós Chris Froome is bukott.

A 19. szakasz az utolsó előtti esélyt kínálta, hogy a bringások átírják az összetett, Chris Froome első helye nem tűnt veszélyben, de az első tízben nincsenek olyan nagy különbségek, amelyet akár egy hegyi szakasz alatt ne lehetett volna eltüntetni.

A szakasz elején egy erős szökevénycsoport alakult ki, Rafal Majka (Tinkoff) azért ment, hogy védje a pöttyös trikót, Thomas De Gendt pedig azért, hogy gyűjtögesse a hegyi pontokat, és szorosabbá tegye a különversenyt.  A Lotto bringásának ez nem igazán sikerült, az első két hegyet ugyan elvitte, de a kiemelt kategóriás Montée de Bisanne-on már az első tízben sem volt, Majka pedig elsőként haladt át.

A főmezőnyben az Astana dolgozott rengeteget, kapitányuk, Fabio Aru erősnek tűnik a harmadik héten, az összetett hetedik helyről akarták jobb pozícióba juttatni. A második helyen álló Bauke Mollema (Trek) is csak bő kétpercnyire volt tőle, indokolt volt, hogy fárasszák a mezőnyt.

A szakaszon több súlyos bukás is történt, az elején a két szakaszt is nyerő Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) esett olyan súlyosan, hogy csuklótörés miatt fel kellett adni a versenyt. Ezzel az olimpiája veszélybe került, a riói időfutam egyik legnagyobb esélyese volt.

A szökevénycsoportban hajtó, szakaszgyőzelemre készülő Pierre Rolland a lejtmenetben csúszott ki egy kanyarban, percekig tartott, mire összeszedte magát. 

A főmezőnyben is többen buktak miután az utolsó 30 kilométerre eleredt az eső, és ebből a nyeregben maradó, de lassítani kényszerülő Richie Porte (BMC) jött ki legrosszabbul, leszakadt a többiekről. Minden segítőjét vissza kellett rendelni hozzá, hogy felvigyék.

A káosz csak ezután kezdődött. Később aztán Mollema is megcsúszott, Dani Navarro is feladta bukás miatt a Tourt, majd a sárga trikós is a földre került, miután az egyik kanyarban útfelfestés megvezette az első kerekét, mögötte Vincenzo Nibali is bukott. Froome csapattársától kapott cserekerékpárral folytatta, gyorsan visszaszárkózott a legjobbakhoz, csak az ötödik helyen álló Romain Bardet indított támadást, aki sorra fogta be a szökevényeket, mindenkit lerázott magáról, és már csak az volt a kérdés, hogy mennyit tud ráverni Froome-ék csoportjára.

Bardet kitartott, 23 másodperccel nyert a sokat akciózó élcsoport előtt. Porte töbször is támadott, Dan Martin is az élre állt, Aru is robbantott, de egyikükben sem volt meg az átütő erő. Csak az utolsó kilométeren rogyott meg egy kicsit Froome, és kapott néhány másodpercet. Összetettben azonban még így is nagyobb előnye lett, mert a korábbi második Mollema nem tudott az élcsoporttal tartani. Bardet ennek is köszönhetően jött fel az ötödikről a második helyre. Sikerült Nairo Quintanát és Adam Yates-et is leelőznie. Quintana is jól jött ki a szakaszból, már dobogós.

Eredmények:


19. szakasz, Albertville–Saint-Gervais Mont Blanc
1. Romain Bardet (francia, AG2R) 04:14:09
2. Joaquin Rodriguez (spanyol, Katusha) +23 mp
3. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar)
4. Louis Meintjes (dél-afrikai, Lampre-Merida)
5. Nairo Quintana (kolumbia, Movistar) +26 mpp
6. Fabio Aru (olasz, Astana) + 28 mp
7. Daniel Martin (ír, Etixx-Quick-Step)
8. Wouter Poels (holland,Team Sky) + 36 mp
9. Christopher Froome (brit, Team Sky)
10. Richie Porte (ausztrál, BMC) +53 mp


Összetett:
1. Christopher Froome (brit, Team Sky) 82:10:37
2. Romain Bardet (francia, AG2R) 00:04:11
3. Nairo Quintana (kolumbia, Movistar) 00:04:27
4. Louis Meintjes (dél-afrikai, Lampre-Merida) 00:04:36
5. Richie Porte (ausztrál, BMC) 00:05:17
6. Fabio Aru (olasz, Astana) 00:06:00
7. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 00:06:20
8. Louis Meintjes (dél-afrikai, Lampre-Merida) 00:07:02
9. Daniel Martin (ír, Etixx-Quick-Step) 00:07:10
10. Bauke Mollema (holland, Trek-Segafredo) 00:07:42